Gyakran Ismételt Kérdések

Egészségpénztári tag vagyok. Mi a teendőm?

Amennyiben Ön egészségpénztári tagsággal rendelkezik, a rendelés véglegesítése előtt kérjük, nézze át a számlázási adatait, mivel lehetősége van szerződött Egészségpénztára nevére igényelni a számláját.

Szerződésben áll valamely egészségpénztári szolgáltatóval? Javasoljuk, hogy regisztráljon, így adatait eltároljuk, a legközelebbi vásárlás alkalmával sokkal gördülékenyebben tud rendelést leadni. Adatait bizalmasan kezeljük, amelyről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat bővebben.

Vásárolni természetesen lehetősége van regisztráció nélkül is.

Webáruházunkban Egészségpénztári kártyával fizetni közvetlenül nem tud, azonban olyan számlát állítunk ki, amelyet valamennyi Egészségpénztár elfogad. Ez esetben a fizetés kizárólag bankkártyával, illetve utánvéttel lehetséges. Amennyiben ilyen számlát szeretne kérni, akkor kérjük jelölje be az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, akár a regisztráció, akár a fizetési folyamat során. A legördülő menüből válassza ki egészségpénztárát, majd adja meg tagi azonosítóját (amennyiben Ön nem találja a megfelelő Egészségpénztárt, kérjük vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot). Az azonosító megadása kötelező, e nélkül az Egészségpénztár nem tudja elszámolni a benyújtott számlát. A tagi azonosító helyességéért felelősséget nem vállalunk, kérjük vegye figyelembe, hogy hibás tagi azonosító megadása esetén az Egészségpénztár nem teljesítheti a kifizetést. Amennyiben kosarában egészségpénztári számlára elszámolható termékek szerepelnek, a pénztárnál figyelmeztetést fog látni a számlázási adatok ellenőrzésével kapcsolatban. Ha kosarában egészségpénztári számlára elszámolható, valamint nem elszámolható termékek is vannak, abban az esetben az Egészségpénzár csak az elszámolható tételek teljesítését végzi.

Webáruházunkban az egészségpénztári számlára elszámolható termékek külön menüpontban szedve, valamint termékenként egyértelműen „EP” ikonnal ellátva szerepelnek. 
Amennyiben egészségpénztári tagként regisztrált, vagy rendeléskor bejelölte az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, azonban kizárólag olyan termékeket vásárol, melyek ily módon nem számolhatóak el, a számlát továbbra is a megadott Egészségpénztár nevére állítjuk ki. A termékek elszámolásával kapcsolatban a megjelölt Egészségpénztár hatályos ÁSZF-je nyújt további tájékoztatást.

Rendszerünkben rögzített Egészségpénztárak listája:

 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár
 • OTP Egészségpénztár
 • Patika Egészségpénztár
 • PRÉMIUM Egészségpénztár
 • TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Új Pillér Egészségpénztár
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Vitamin  Egészségpénztár

Általános kérdések

A myPharma oldalon rendeléseit leadhatja regisztráció nélkül is!

Amennyiben regisztrál, a legközelebbi vásárlásainak folyamatát lényegesen gyorsíthatja, így mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk. Regisztrációját a vásárláskor is könnyedén megteheti a Pénztárnál található “Szeretnék regisztrálni, hogy legközelebb gyorsabban tudjak rendelni” sor előtt található négyzet bejelölésével és egy jelszó megadásával.

Egészségpénztári tag? További érv a regisztráció mellett: regisztrációkor rögzítheti egészségpénztári szolgáltatójának adatait, melyek a továbbiakban automatikusan kitöltésre kerülnek.

A regisztráció folyamatáról és az egészségpénztári szolgáltató nevére kiállított számláról bővebben az Általános Szerződési Feltételekből tájékozódhat.

Az EgészségPénztárak gyakori rövidítése. Felül a menüben és termékek listázásakor is az “EP” szimbolizálja az egészségpénztári számlára elszámolható termékeket. Amennyiben kifejezetten ezeket keresi, felül, a menü bal oldalán, illetve mobiltelefonon a a jobb felső sarokban levő egymás alatti három vízszintes vonalra bökést követően, az EP-re kattintva/bökve találja.

További tudnivalók az egészségpénztárakkal kapcsolatban itt találhatóak.

A myPharma webáruházban az ügyletkötés területi hatálya Magyarország, az internetes áruház csak a Magyarországról érkezett-, illetve a magyarországi címre kézbesítendő megrendeléseket teljesíti.

A gyógyszerek besorolása és szállításuk feltételei tekintetében az Unió tagállamai között eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az ebből fakadó félreértések elkerülése végett webáruházunk csak magyarországi címekre fogad el megrendeléseket.

Amennyiben Ön Magyarországhoz közel él, abban az esetben lehetősége van rendelését magyarországi csomagpontra ill. csomagautomatába kérni. A rendelés leadásakor az ország kiválasztását követően aktív marad a csomagpontra történő szállítás lehetősége. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ilyen szállítási mód esetén kizárólag a rendelés leadásakor bankkártyával, esetleg előreutalással tud fizetni.

Értesítettük, hogy csomagja a szállító céghez került, ennek ellenére még nem kapta meg azt?
Abban az esetben a cégtől kapott elektronikus levélben megadott elérhetőségeken kaphat további információt, segítségnyújtást.

Nem értesítettük, hogy csomagját átadtuk szállító partnerünk részére?
Valószínű, hogy még nincs elkészítve. Egyes esetekben a csomag összeállítása hosszabb időt vehet igénybe. Ilyenkor további információért keresse ügyfélszolgálatunkat telefonon, vagy e-mail üzenetben. Kérjük, minden esetben rendelésszámára hivatkozzon.

Rendeléséről és az azzal kapcsolatos eseményekről e-mailben értesítjük, melyben minden fontos információt megtalál:

 • rendelés azonosítója,
 • rendelés dátuma,
 • rendelés állapota,
 • szállítási és számlázási adatok,
 • rendelt termékek,
 • fizetett vagy fizetendő összeg,
 • várható szállítási idő.

Amennyiben nem regisztrált, rendelésének állapotát nyomon tudja követni a kiküldött e-mailek alján (melyekben láthatja a rendelésének részleteit) található “Ide kattintva bármikor megtekintheti rendelésének aktuális állapotát” gombra kattintva.

Regisztrált esetben szintén a kiküldött e-mailek alján található gomb segítségével a fent leírtak szerint, vagy profiljába bejelentkezve a “Rendeléseim” résznél.

Biztonságos vásárlás

Internetes gyógyszer-kereskedelem

Milyen gyógyszert lehet interneten rendelni?

Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető.

Vényköteles gyógyszerek megrendelése interneten keresztül Magyarországon nem történik, tekintettel arra, hogy ezen gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

A gyógyszerek besorolása és szállításuk feltételei tekintetében a tagállamok között eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e.

Az Európai Unióban működő nem magyarországi vállalkozások magyarországi címzett megrendelő részére legálisan csak vény nélkül kiadható gyógyszert adhatnak el. Amennyiben Magyarországi címzettnek mégis receptköteles gyógyszert adnak el, tevékenységük nem jogszerű. Kérjük, amennyiben ilyen honlapról nyernek értesülést, tájékoztassák Intézetünket.

Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak az OGYÉI által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal (címke, betegtájékoztató) szállítható. Amely külföldi szolgáltató nem így forgalmazza a gyógyszert, tevékenysége nem jogszabályszerű.

Ki rendelhet gyógyszert interneten?

Interneten gyógyszert csak 14 éven felüli személy rendelhet.

Az Európai Unió tagállamaiban a hatályos nemzeti jogszabályok miatt az online rendelhető gyógyszerek köre és szállítási feltételeik egymástól eltérhetnek .

Ki végezhet Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést?

Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést csak gyógyszertárak végezhetnek, ha honlapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették hatóságunknak.

A fentebb elérhető listába kizárólag azon magyarországi gyógyszertárak neveit, címeit és honlapcímeit vette fel az Intézet, melyek eleget tettek a hatóságnál bejelentési kötelezettségüknek, így internetes gyógyszerforgalmazásra kizárólagosan jogosultak. A legális magyarországi honlapok e jegyzékre élőlinkes hivatkozást tartalmaznak, így a honlapról is visszaellenőrizhető a tevékenység jogszerű volta.

Amennyiben a jegyzékben megtalálja azt a gyógyszertárat, amelytől gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt van. A hatósági ellenőrzés kiterjed a gyógyszer beszerzési forrására, a gyógyszer kiadás szakszerűségére és az azokkal kapcsolatos nyilvántartás naprakész vezetésére.

Amennyiben a jegyzékben nem találja meg azt a honlapot, amelyen Ön gyógyszert kíván rendelni, akkor megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozás által működtetett honlap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűsíthetően hamis vagy nem engedélyezett. Ezek a készítmények betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy halált is okozhatnak.

Előfordulhat, hogy külföldi vállalkozások kínálnak internetes értékesítésre gyógyszereket. Ezzel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy a magyarországi hatóságok nem tudják szavatolni a gyógyszerek biztonságosságát, és arra vonatkozóan sem tudunk iránymutatással élni, hogy hogyan lehet megbizonyosodni az adott honlap jogszabályszerű működéséről és az értékesített gyógyszer minőségéről. Javasoljuk ezért, hogy a fenti listán szereplő patikák honlapjairól rendeljenek gyógyszereket.

Közös uniós logó

2015. júliusától közös uniós logósegíti a fogyasztókat az interneten keresztül történő gyógyszervásárlásban. Az Európai Unióban működő valamennyi online gyógyszertárnak és gyógyszerkereskedőnekfel kell tüntetnie az Európai Bizottság logóját.

Ez a kattintható logó az EU-ban működő valamennyi olyan gyógyszertár és gyógyszerkereskedő honlapján megtalálható, amely szerepel a nemzeti hatóság által vezetett nyilvántartásban. A logón szereplő zászló azt az országot jelzi, ahol a gyógyszertár vagy gyógyszerkereskedő székhelye található. A vásárlók a fenti logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jut. A legálisan működő kereskedők esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a kereskedő által kínált gyógyszerek eredetiek.

Hogyan büntetendő az illegális tevékenység?

Az engedély nélküli gyógyszerforgalmazás a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 199/A. § (1) bekezdése alapján szabálysértésnek minősül. A gyógyszerrendészeti szabálysértés miatt az eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik.

A 2013. július 1-jén hatályba lépő, a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 185/A. §-a szerint a hamis, meghamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása bűncselekmény, és alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Internetes gyógyszer-kereskedelem folytatásával kapcsolatos jogszabályi előírások

- az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelvnek a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülésének megakadályozása tekintetében történő módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/62/EU irányelvvel beillesztett 85c. cikk

- a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 3. § 21. pont és 68. § (1) bekezdés

- a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 17. § (5)-(6) bekezdései, 19. § (1) és (5) bekezdései,

- az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 21/A. § (1)-(2) bekezdése

- a gyógyszereket lakossági távértékesítésre kínáló személyek azonosítására szolgáló közös logó mintájáról, valamint a közös logó hitelességének értékelését lehetővé tevő műszaki, elektronikai és kriptográfiai követelményekről szóló az Európai Bizottság 699/2014/EU végrehajtási rendelete.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu

Rövid válaszunk a kérdésre: igen!

Főbb indokaink:

 • A webáruház mögött érvényes OGYÉI engedéllyel rendelkező gyógyszertár áll,
 • ez által a forgalmazott termékek előzetes szelekción esnek át (nyagykereskedő, gyógyszertár szakszemélyzete)
 • szakmai tapasztalatunk több, mint negyed évszázadra nyúlik vissza,
 • szakmai- és tapasztalati alapokon álló pro/kontra útmutatás,
 • segítségnyújtás a Gyógyszertár szakdolgozói által.

Gyógyszerekre és tágabb értelemben véve egy gyógyszertárban  megtalálható termékekre egyaránt igaz, hogy a legfontosabb dolog velük kapcsolatban az információ. Az információ, aminek birtokában lehet felelősségteljes döntést hozni. Az információ, mely segít a megfelelő készítmény kiválasztásában, mellyel biztonságosan tudjuk használni az adott problémára.

Emiatt fő célunk egy olyan struktúra létrehozása volt, mely mindenek előtt korosztálytól függetlenül felhasználó-barát, mindenki számára érthető és használható.

Tapasztalataink alapján, a mindennapokban előforduló problémákra és apróságokra próbálunk rávilágítani, ezzel segítve Önnek adott problémára a legkézenfekvőbb megoldást megtalálni. Elnavigáljuk a színfalak mögé: rávilágítunk a termékek közötti különbségekre, megfontolandó előnyökre, hátrányokra. Ugyancsak tapasztalatainkat felhasználva ajánlunk készítményeket. Olyanokat, amelyekben megbízunk, mert mind minőségben, mind a visszajelzések alapján szerintünk élen járnak.

Amennyiben termékekkel kapcsolatban tanácstalan, nem tud dönteni, forduljon hozzánk bizalommal!

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 21/A. § (1)-(2) bekezdése értelmében interneten csak vény nélküli készítmények értékesíthetőek.

Ennek következtében, jogszerűen interneten nem értékesíthetőek vényköteles gyógyszerek. Mindig ellenőrizze az adott felületen, hogy legálisan működik-e (közös uniós logó megléte, valamint OGYÉI engedély)!

Kezelőorvosa által rendelt vényről gyógyszert szeretne kiváltani? Kérjük keresse fel lakóhelyéhez közeli gyógyszertárát személyesen.

Nem biztos benne, hogy felírták gyógyszereit? Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, az EESZT Lakossági Portálon belépve megtekintheti aktív receptjeit. 

Tájékoztatás az online bankkártyás fizetéssel kapcsolatban

A bankkártyás fizetés révén Ön kényelmesen és biztonságosan vásárolhat webáruházunkban. A fizetési folyamat a K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. fizetési oldalára való átirányítást követően történik, így a jelenleg legbiztonságosabbnak ítélt, titkosítással lebonyolított tranzakción keresztül fizethet bankkártyájával. A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. fizetési szerverén a kártyaszámát, annak lejárati dátumát és háromjegyű biztonsági kódját szükséges megadnia. A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. a VISA, VISA Electron, V-Pay, MasterCard, Maestro típusú kártyákat fogadja el.

A kizárólag elektronikus használatra kibocsátott bankkártyákat csak abban az esetben fogadhatjuk el, amennyiben annak használatát a kártyát kibocsátó bank engedélyezi! Kérjük, érdeklődjön bankjánál, hogy az Ön kártyája felhasználható-e interneten keresztül lebonyolítandó vásárláshoz.

A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. a sikeres vásárlást követően a tranzakcióról engedélyezési számot bocsát ki, amelyet érdemes felírni vagy az egész oldalt kinyomtatni, de megküldjük Önnek e-mailben is. Sikertelen tranzakció esetén a K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. hibaüzenetben közli a hiba okát.

Amennyiben a pénzügyi tranzakció bármely oknál fogva nem teljesül, a rendeléskor kapott visszaigazoló e-mailből a fizetési folyamat újra kezdeményezhető. A 48 óránál régebben megkezdett függőben levő megrendelések (melyeknél a bankkártyás tranzakció nem véglegesül, illetve érdemi kapcsolatfelvétel nem történik) a rendszerből automatikusan törlésre kerülnek.

Személyes adatainak védelme fontos számunkra, így kiemelt figyelmet fordítunk az adatvédelemre.

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (a továbbiakban: Rendelet) előírásai alapján adunk tájékoztatást az érintett részére a személyes adatok kezeléséről és az érintetti jogokról.

A részletes Adatkezelési tájékoztató ide kattintva olvasható.

Fizetés és szállítás

A myPharma internetes áruházban az alábbi fizetési módok közül választhat:

 • Online bankkártyás fizetés: a bankkártyás fizetés révén Ön kényelmesen és biztonságosan vásárolhat webáruházunkban. A fizetési folyamat a K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. fizetési oldalára való átirányítást követően történik, így a jelenleg legbiztonságosabbnak ítélt, titkosítással lebonyolított tranzakción keresztül fizethet bankkártyájával. A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. fizetési szerverén a kártyaszámát, annak lejárati dátumát és háromjegyű biztonsági kódját szükséges megadnia. A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. a VISA, VISA Electron, V-Pay, MasterCard, Maestro típusú kártyákat fogadja el.
  A kizárólag elektronikus használatra kibocsátott bankkártyákat csak abban az esetben fogadhatjuk el, amennyiben annak használatát a kártyát kibocsátó bank engedélyezi! Kérjük, érdeklődjön bankjánál, hogy az Ön kártyája felhasználható-e interneten keresztül lebonyolítandó vásárláshoz.
  A K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. a sikeres vásárlást követően a tranzakcióról engedélyezési számot bocsát ki, amelyet érdemes felírni vagy az egész oldalt kinyomtatni, de megküldjük Önnek e-mailben is. Sikertelen tranzakció esetén a K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. hibaüzenetben közli a hiba okát.
  Amennyiben a pénzügyi tranzakció bármely oknál fogva nem teljesül, a rendeléskor kapott visszaigazoló e-mailből a fizetési folyamat újra kezdeményezhető. A 48 óránál régebben megkezdett függőben levő megrendelések (melyeknél a bankkártyás tranzakció nem véglegesül, illetve érdemi kapcsolatfelvétel nem történik) a rendszerből automatikusan törlésre kerülnek.
 • Előre utalás: csomagja a kiállított számla ellenértékének Gyógyszertárunk bankszámláján való jóváírását követően kerül szállításra. Amennyiben a tranzakció a kiállítást követő 5. munkanap végéig nem teljesül, a rendelése törlésre kerül.
 • Utánvét: készpénzes vagy bankkártyás fizetés a szállító cég futárának átvételkor, mely feláras szolgáltatás, 499 Ft.
 • Egészségpénztár részére kiállított számla: Webáruházunkban Egészségpénztári kártyával fizetni közvetlenül nem tud, azonban Szolgáltató olyan számlát állít ki, amelyet valamennyi Egészségpénztár elfogad. Ez esetben a fizetés kizárólag bankkártyával, illetve utánvéttel lehetséges. Amennyiben ilyen számlát szeretne kérni, akkor kérjük jelölje be az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, akár a regisztráció, akár a fizetési folyamat során. A legördülő menüből válassza ki egészségpénztárát, majd adja meg tagi azonosítóját (amennyiben Ön nem találja a megfelelő Egészségpénztárt, kérjük vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot). Az azonosító megadása kötelező, e nélkül az Egészségpénztár nem tudja elszámolni a benyújtott számlát. A tagi azonosító helyességéért felelősséget nem vállalunk, kérjük vegye figyelembe, hogy hibás tagi azonosító megadása esetén az Egészségpénztár nem teljesítheti a kifizetést. Amennyiben kosarában egészségpénztári számlára elszámolható termékek szerepelnek, a pénztárnál figyelmeztetést fog látni a számlázási adatok ellenőrzésével kapcsolatban. Ha kosarában egészségpénztári számlára elszámolható, valamint nem elszámolható termékek is vannak, abban az esetben az Egészségpénzár csak az elszámolható tételek teljesítését végzi. Webáruházunkban az egészségpénztári számlára elszámolható termékek külön menüpontban szedve, valamint termékenként egyértelműen „EP” ikonnal ellátva szerepelnek.
  Amennyiben egészségpénztári tagként regisztrált, vagy rendeléskor bejelölte az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, azonban kizárólag olyan termékeket vásárol, melyek ily módon nem számolhatóak el, a számlát továbbra is a megadott Egészségpénztár nevére állítjuk ki. A termékek elszámolásával kapcsolatban a megjelölt Egészségpénztár hatályos ÁSZF-je nyújt további tájékoztatást.

Amennyiben Ön egészségpénztári tagsággal rendelkezik, a rendelés véglegesítése előtt kérjük, nézze át a számlázási adatait, mivel lehetősége van szerződött Egészségpénztára nevére igényelni a számláját.

Szerződésben áll valamely egészségpénztári szolgáltatóval? Javasoljuk, hogy regisztráljon, így adatait eltároljuk, a legközelebbi vásárlás alkalmával sokkal gördülékenyebben tud rendelést leadni. Adatait bizalmasan kezeljük, amelyről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat bővebben.

Vásárolni természetesen lehetősége van regisztráció nélkül is.

Webáruházunkban Egészségpénztári kártyával fizetni közvetlenül nem tud, azonban olyan számlát állítunk ki, amelyet valamennyi Egészségpénztár elfogad. Ez esetben a fizetés kizárólag bankkártyával, illetve utánvéttel lehetséges. Amennyiben ilyen számlát szeretne kérni, akkor kérjük jelölje be az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, akár a regisztráció, akár a fizetési folyamat során. A legördülő menüből válassza ki egészségpénztárát, majd adja meg tagi azonosítóját (amennyiben Ön nem találja a megfelelő Egészségpénztárt, kérjük vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot). Az azonosító megadása kötelező, e nélkül az Egészségpénztár nem tudja elszámolni a benyújtott számlát. A tagi azonosító helyességéért felelősséget nem vállalunk, kérjük vegye figyelembe, hogy hibás tagi azonosító megadása esetén az Egészségpénztár nem teljesítheti a kifizetést. Amennyiben kosarában egészségpénztári számlára elszámolható termékek szerepelnek, a pénztárnál figyelmeztetést fog látni a számlázási adatok ellenőrzésével kapcsolatban. Ha kosarában egészségpénztári számlára elszámolható, valamint nem elszámolható termékek is vannak, abban az esetben az Egészségpénzár csak az elszámolható tételek teljesítését végzi.

Webáruházunkban az egészségpénztári számlára elszámolható termékek külön menüpontban szedve, valamint termékenként egyértelműen „EP” ikonnal ellátva szerepelnek. 
Amennyiben egészségpénztári tagként regisztrált, vagy rendeléskor bejelölte az „Egészségpénztári tag vagyok” mezőt, azonban kizárólag olyan termékeket vásárol, melyek ily módon nem számolhatóak el, a számlát továbbra is a megadott Egészségpénztár nevére állítjuk ki. A termékek elszámolásával kapcsolatban a megjelölt Egészségpénztár hatályos ÁSZF-je nyújt további tájékoztatást.

Rendszerünkben rögzített Egészségpénztárak listája:

 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár
 • OTP Egészségpénztár
 • Patika Egészségpénztár
 • PRÉMIUM Egészségpénztár
 • TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Új Pillér Egészségpénztár
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Vitamin  Egészségpénztár

A myPharma internetes áruházban az alábbi szállítási módok érhetőek el:

A megrendelt, majd számlázott és összekészített csomagot általában a visszaigazolás napját követő munkanapon, de legkésőbb a visszaigazolás napjától számított legfeljebb 7. munkanapon adjuk át az Ön által választott futárszolgálat részére. Erről, és a kiszállítás várható idejéről a futárszolgálat e-mailben, vagy telefonon értesítést küld. Önnek lehetősége van a futárszolgálattal az átvétel időpontját egyeztetni, szükség esetén módosítani azon, és az általuk küldött elektronikus levélen keresztül csomagját követni.

Az internetes áruházban az alábbi szállítási módok érhetőek el:

 • GLS házhozszállítás az Ön által megadott címre: a kézbesítés a GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft. mint közreműködő bevonásával valósul meg. A GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft. szolgáltatásának feltételeit ezen a linken elérhető Üzletszabályzat tartalmazza.
 • GLS csomagpont/csomagautomata: rendelése leadásakor az átvétel hatékonyabbá tétele érdekében választhat GLS csomagpont, ill. csomagautomata lehetőségek közül is. Kérjük megértését, ezen átvételi módok esetén kizárólag a rendelés leadásakor bankkártyával, esetleg előreutalással tud fizetni.
  Amennyiben Ön Magyarországhoz közel él, abban az esetben lehetősége van rendelését magyarországi csomagpontra ill. csomagautomatába kérni. A rendelés leadásakor az ország kiválasztását követően aktív marad a csomagpontra történő szállítás lehetősége.

A szállítási díjak, amelyek bizonyos összegű vásárlás alatt felszámításra kerülnek:

Szállítmányozó cég Szállítási díj Ingyenes
GLS Hungary Kft. 1299 Ft 20 000 Ft-tól

Az értékhatár a rendelés termékekből eredő összértékére vonatkozik, nem része a szállítási- és az utánvételi díj. Bővebben olvashat minderről az Általános Szerződési Feltételek oldalon.

A honlapon feltüntetett árak bruttó árak, a csomagolás költségét és az ÁFÁ-t tartalmazzák. A vásárlásai során az Ön által a megrendelés véglegesítését megelőzően ellenőrzött és általunk visszaigazolt vételárat és szállítási költséget kell megfizetnie. A szállítás díjmentes, amennyiben a rendelés termékekből eredő összértéke eléri a webshopon feltüntetett mindenkori meghatározott minimum rendelési értékhatárt. Azon termékeken, melyek megfizetendő ára meghaladja az ingyenes szállítási értékhatárt, az ingyenes szállítás tényét ikonnal jelezzük.

Az utánvétel, amennyiben ezt a fizetési módot választja, minden esetben díjköteles, 499 Ft. Webáruházunkban kényelmesen és biztonságosan fizethet bankkártyával. A készpénzforgalom csökkentése érdekében mi ezt a fizetési módot javasoljuk, melyről bővebben tájékozódhat a következő oldalon.

A szállítási díjak, amelyek bizonyos összegű vásárlás alatt felszámításra kerülnek:

Szállítmányozó cég Szállítási díj Ingyenes
GLS Hungary Kft. 1299 Ft 20 000 Ft-tól

Az értékhatár a rendelés termékekből eredő összértékére vonatkozik, nem része a szállítási- és az utánvételi díj. Bővebben olvashat minderről az Általános Szerződési Feltételek oldalon.

Minden rendelés véglegesítése előtt tájékozódhat a várható szállítási időről, mely a “Megrendelem” gomb felett kerül feltüntetésre. A szállítási idő a kosárban lévő termékek elérhetősége függvényében változhat.

A várható szállítási idő a rendeléssel kapcsolatosan kiküldött e-mailben is szerepel.

A megrendelések teljesítése a gyógyszertári értékesítés mellett folyamatosan zajlik, emiatt a várakozási idő minimálisan hosszabb lehet, azonban mindenkori törekvésünk, hogy a megrendelést a lehető legrövidebb időn belül teljesítsük.

A megrendeléseket, azok leadásától számított legkésőbb 7 munkanapon belül teljesítjük. Amennyiben bármi probléma lép fel, mindenképpen felvesszük Önnel a kapcsolatot a továbbiak egyeztetése miatt. Kérdés esetén keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

A webáruházi termékek státuszával kapcsolatos tudnivalók, melyeket az Általános Szerződési Feltételekben is megtalál:

 • Az Ön által kiválasztott termékek rendelhetőségéről, az Anyapatikában meglévő aktuális raktárkészletről és elérhetőségéről információkat találhat a honlapon, a megrendelési folyamat során. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy gyógyszertárunk a termékeket folyamatosan a helyszínen is értékesíti, a gyógyszertár készletadatai meghatározott időközönként, késéssel frissülnek, így a honlapon megadott készletinformációk csak tájékoztató jellegűek. Ha a honlapon egy termék oldalán a „Készleten” megjegyzés van feltüntetve, akkor a termék a gyógyszertárban nagy valószínűséggel készleten van, de nem jelenti azt, hogy biztosan meg is vásárolható.
 • Amennyiben a terméknél a „Beszerzés 1-3 munkanap” felirat szerepel, a gyógyszertárban a termék nincs készleten, de rendelhető. Ha ilyen terméket is kosarába helyez, abban az esetben a termék(ek) nagy valószínűséggel a megadott szállítási határidőn belül Önhöz kerül(nek). Sajnos az esetek elenyésző hányadában, Szolgáltatón kívülálló okok miatt (pl. átmeneti nagykereskedelmi termékhiány, gyártási probléma stb.) a megrendelés teljesítése meghiúsulhat. Ilyen esetben Ügyfélszolgálatunk mindenképpen felveszi a kapcsolatot Önnel.
 • „Készlethiány” státuszú terméket nem tud kosarába helyezni, megrendelni, de lehetősége van e-mail címe megadásával értesítést kérni a termék újbóli elérhetőségéről.
 • Amennyiben a rendelés véglegesítése előtt az Ön kosarában levő termék teljes készlete eladásra kerül, de Szolgáltató által rendelhető, azt a szállítási határidő módosulása mutatja.
 • Olyan termékek esetében, melyek beszerzése időszakos (pl. szezonális termékek, fényvédők, egyedi akcióban részt vevő termékek) kizárólag a raktáron levő mennyiség vásárolható meg. Amennyiben az elérhető raktárkészletnél többet szeretne az adott termékből kosarába helyezni, ott csak a Gyógyszertárban készleten levő mennyiség fog megjelenni, mivel Szolgáltató e termékek esetében nem tudja garantálni azok belátható időn belüli beszerzését.
 • Ha az érintett termék Szolgáltató által már nem rendelhető (pl. időszakos készlethiány), az kosarából figyelmeztető jelzést követően automatikusan eltávolításra kerül.

Tüneti kisokos

Lázat okozhatnak fertőzések, biológiai anyagok, szövetkárosodás, a rosszindulatú betegségek, védőoltások, gyógyszerek, a hormonális és az anyagcsere-betegségek, valamint ismeretlen vagy nem tisztázott állapotok. A lázat legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy szervezetünkben valaki felcsavarja a “termosztátot”, ennek következtében növekszik a hőtermelés és csökken a hőleadás, emelkedik a testhőmérséklet. A láz kezdetén normális hőmérséklet mellett növekedni kezd a hőtermelés (általában didergéssel együtt) és gátlódik a hőleadás. Ezt jelzi a kéz és láb bőrének elfehéredése, lehűlése, mivel érszűkület alakul ki. A láz maximumán új egyensúly áll be a hőtermelés és hőleadás között, így a testhőmérséklet egy magasabb értéken normalizálódik. A láztalanodást fokozott melegérzés vezeti be, értágulat, a bőr melegedése és verejtékezés alakul ki. A hőmérséklet emelkedésének mértéke szerinti csoportok:

37,1-38 C – hőemelkedés
38-39 C – mérsékelt láz
39-40,5 C – magas láz
40,5< – hiperpirexia: idegrendszeri károsodást okozhat és külön kezelést igényel.
A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges. Kivételt képeznek ez alól a szabály alól a gyermekek, a cukorbetegek, a lázgörcsre érzékeny idős, beteg emberek, labilis keringésű, legyengült, sorvadt betegek, agyi organikus betegségben szenvedők és a terhesek. Náluk még a mérsékelt lázat is gondosan csillapítani kell! Magas láz esetén azonban túlságosan emelkedik az oxigénigény, ami nagy terhet ró a keringésre, a szívre. A szervezet energiaraktárai kiürülnek, testünk legyengül. Ezért a magas lázat minden esetben csillapítani kell!

Lázas betegség alatt lehetőleg a szülő legyen a gyermekével. Ez a kis betegnek is nagyon fontos, másrészt pedig a szülői megfigyelések jó támpontot adnak a későbbi diagnózishoz is. Ellenőrizze gyakran a gyermek hőmérsékletét, és jegyezze le a mért értékeket. Hőemelkedést nem szükséges csillapítani, kivéve azon gyermekek esetében, akik már átestek lázgörcsön.

A lázgörcs gyermekkora jellemző a testhőmérséklet emelkedésekor fellépő fokozott görcskészség. Általában fél éves kortól öt éves korig fordul elő, a gyermekek 2-5 %-ánál. A roham igen ijesztő: a gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, néha a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is elszürkül, ellilul. A rosszullét az esetek többségében önmagától oldódik és elmúlik. Ezen tünetek észlelésekor azonban mindenképp mentőt kell hívni, addig pedig lázat kell csillapítani. Borogatást, fürdőt, vagy gyógyszereket alkalmazhatunk, de eszméletlen gyermek szájába ne tegyünk semmit, mert megfulladhat!

A lázat az orvos megérkezése előtt is kell csillapítani, tehát kell otthon tartanunk gyermekünknek megfelelő lázcsillapítót! A gyakorlatban kétféle csoportba tartozó lázcsillapító gyógyszert használunk, az egyik csoport a paracetamol (ld. később) tartalmú, a másik pedig az aminofenazon, noraminofenazon (csak vényköteles készítmények) tartalmú. Ugyanazon csoportba tartozó készítményt 6 óránként szabad ismételni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. ha reggel 8-kor alkalmazunk paracetamol tartalmú készítményt, akkor ugyanilyent legközelebb délután 2-körül adhatunk. Közben azonban ismét felszökő lázra például 11-kor adhatunk aminofenazon
tartalmú szert, amit délután 5-kor ismételhetünk. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy 3 óránként tudunk gyógyszert adni a nehezen csillapítható lázra is.

Az alkalmazott készítmény kiszerelése pedig attól függ, mekkora gyermekünk, be tudja-e venni a tablettát vagy kanalas orvosságot. Természetesen hányós gyermeknek szájon át értelmetlen bármit is beadni, míg hasmenés esetén a kúp hatástalan.

A lázcsillapítás sikere legalább fele részben azon múlik, hogy kellő folyadékot itassunk a kis betegünkkel, bármilyen gyógyszer csak így hatásos. A kínált ital ne legyen szénsavas, leginkább a tea javasolható, vagy rostos gyümölcslevek, ne legyen se túl meleg, se túl hideg. A beteg gyermek esetleges étvágytalansága miatt ne aggódjunk, könnyen emészthető, diétás étel javasolható, és csak annyi amennyit a beteg kíván.

Nehezen csillapítható láz esetén a fizikális lázcsillapítás módszerei igen hasznosak, melyek a hőelvonás elvén alapulnak. Hűtőborogatáskor (priznic) egy langyos-vizes lepedőbe kell a nyaktól lefelé a teljes testet becsavarni, efölé pedig egy száraz réteget tegyünk. Negyedóránként, vagy a lepedő átmelegedésekor a réteget cserélni kell. A csak csukló és homlok borogatása haszontalan!

A legjobban bevált módszer a hűtőfürdő. A beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd fokozatosan hideg víz hozzáadásával hűtjük a fürdővizet, amíg a testhőmérsékleténél hűvösebb, langyos nem lesz, kb. 29-30 fokos. A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyissunk ablakot! Mindkét eljárást addig kell alkalmazni, amíg a láz 38 fok alá nem csökken! A lázas beteg ne bújjon meleg takaró alá, elég egy vékony pizsama, takaró, így nem akadályozzuk a bőrön keresztül történő hőleadást sem.

Ne adjunk antibiotikumot orvosi utasítás nélkül, hiszen az antibiotikum nem lázcsillapító, nem kellő okkal-, adagban illetve ideig alkalmazva csak ártunk vele! A gyógyszeres és fizikális lázcsillapítás módszereit kombinálva a legtöbb makacs lázat is csillapítani tudjuk.
Csillapíthatatlan magas láz esetén, illetve ha gyermekünk igen bágyadt, elesett, sokat hányt, erős hasmenése van, esetleg idegrendszeri tünetei vannak, vegyük igénybe az ügyeleti ellátást, egyéb esetben érdemes kivárni a másnapot, és a gyermeket ismerő házi gyermekorvost felkeresni. A lázat azonban addig is feltétlenül csillapítsuk! Beteg gyermekünk több babusgatást, törődést érdemel, így is segítsünk neki a betegséget átvészelni!

Forrás: Dr. Szabó Alexandra, dr. Buzási János, dr. Valló Ágnes.

A fájdalom – az orvosi szótár meghatározása szerint – változatos mértékű és helyű, jól körülírt vagy kiterjedt kellemetlen érzés, melyet rendszerint az érzőidegek továbbítanak az agyba. A fájdalom, mint élettani jelenség része a szervezet védekező mechanizmusának, mivel bekapcsolja a motoros reflexeket, és ébren tartja a szervezet védelmi apparátusát. A fájdalomra azonnal reagálunk, s minél gyorsabban szeretnénk megszüntetni.

Fájdalom létrejöhet: fizikai-, kémiai-, hő/mechanikus hatásra.

A fájdalom számtalan módon jelentkezhet. Nem véletlenül beszélünk tompa vagy éles, szúró, lüktető, feszítő, hasogató és nyilalló, nyomó, viszkető, szorító fájdalomról. A súlyos fájdalmat okozó sérülést szinte azonnal megérezzük, míg a tompa, sajgó fájdalom (pl. gyomorgörcs) később jut el a „tudatunkig”, mivel lassabb vezetési sebességű idegrostokon terjed. A fájdalom mindenképpen hasznos védekezőreakció, hiszen a szövetek károsodásától hivatott megvédeni minket. A fájdalmat kiváltó ingerület a gerincvelőn keresztül reflexes mozgásokat indíthat el: ha például egy forró tárgyat érintünk meg, azonnal elkapjuk a kezünket, még mielőtt
végiggondolnánk, mi is történt valójában.

Akut fájdalom: az ilyen típusú fájdalom, melyet szövetsérülés vált ki, lehet gyenge és csak egy pillanatig tartó – mint egy tűszúrás -, de lehet igen erős is, ami napokig, sőt hetekig is tarthat. (Égést, csonttörést, izomrándulást kísérő fájdalom.) Akut fájdalom esetén pontosan tudjuk, hol van a sérülés.

Krónikus fájdalom: ellentétben az akut fájdalommal, krónikus esetben a sérülés gyógyulását követően is megmaradhat a fájdalom. Rendszerint fél év eltelte után beszélünk krónikus fájdalomról. Oka lehet valamilyen krónikus megbetegedés (ízületi kopás vagy ízületi gyulladás). Esetenként sérülésből, gyulladásból ered, melyek a perifériás idegeket vagy a gerincvelőt érintik. Az idegfájdalomnak ez a típusa – mely az eredeti sérülés gyógyulása után is fennmarad -neuropátiás fájdalomnak hívjuk. Ez azt jelenti, hogy a fájdalmat idegkárosodás, és nem a sérülés okozza.

A leggyakoribb fájdalmak a fejfájás, az ízületi és csontfájdalmak, a különböző gyulladás, illetve fertőzés okozta fájdalmak, a fogfájás, a menstruációs fájdalmak, a műtétek utáni sebfájdalom, és a különböző daganatos megbetegedésekkel összefüggő fájdalmak.

Fejfájásbetegségről akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő probléma. A fejfájás jelentkezhet tünetként, ha betegség áll a háttérben, pl.: influenza, homloküreg-gyulladás, rosszul korrigált látáshiba, glaukóma, nyaki gerinc betegsége, hipertónia, agyhártyagyulladás, agyi keringési zavar, agydaganat, azonban jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is.

A fejfájásnak három nagy típusa különböztethető meg: tenziós-, migrénes- és cluster típusú.

Tenziós fejfájás: feszültség vagy stressz okozta fejfájás. A fájdalom a nyak- és vállizomzat tartós feszülése következtében rendszerint a tarkótájon kezdődik, tompa nyomás formájában, és innen terjed rá az egész fejre. Enyhe vagy közepes erősségű lehet, a mindennapi tevékenységet gátolhatja, de nem akadályozza. A szokásos fizikai aktivitás nem fokozza. Órákon, napokon keresztül fennállhat, általában nincsenek kísérő tünetei.

Migrénes fejfájás: a migrén rohamokban jelentkező, lüktető vagy görcsös jellegű fejfájás, mely rendszerint féloldali és igen erős. Gyakran jár együtt hányingerrel, hányással, és szinte mindig fény és hang iránti túlérzékenység kíséri. A mindennapi tevékenységet erősen korlátozza, lehetetlenné is teheti. Oka agyi keringési zavar, kezdetben az agyi erek görcsösen összehúzódnak, később viszont kitágulnak, ezáltal még több gyulladáskeltő (fájdalmat fokozó) anyagot juttatva a sejtközötti térbe. Orvosi diagnózis-, fejfájásnapló vezetése szükséges, indokolt esetben megelőző kezelés.

Cluster típusú fejfájás: súlyos, rohamszerű, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jellemző éles, hasító fájdalom, mely 15-180 percig tart, a nap folyamán többször ismétlődik. Kezelése mindig az orvos feladata, és fontos a megelőző kezelés.

Feltétlenül orvosi diagnózis és kezelés szükséges, ha a fejfájás rohamokban jelentkezik, magas lázzal, idegrendszeri tünetekkel (reflexkiesés, érzészavar, bénulás, beszédzavar), szédüléssel, látászavarral, hányással, tarkómerevséggel jár vagy mozgásra erősödik. Orvosi kivizsgálás szükséges továbbá 7 évnél fiatalabb gyermekeknél, illetve ha a fejfájás gyakran (havonta több, mint tízszer) jelentkezik.

A fogfájás erősen szúró, illetve húzó fájdalom. A fogak leggyakoribb betegsége a fogszuvasodás, azonban nem csak a fogszuvasodás okozhat fogfájást, hanem a szabadon álló gyökérfelszínek, törött fogak is. A bölcsességfogak növekedése rendszerint tompa nyomó fájdalommal jár, az arcüreggyulladás érzékennyé teheti a felső fogakat. Szintén érezhető fájdalom a fogorvosi
beavatkozást követően.
Ha a fájdalom a felső fogsorban jelentkezik, meghűlés, nátha vagy arcüreggyulladás is bújhat a háttérben, ennek megfelelő kezelése szükséges. Minden más esetben fogorvosi vizsgálat és kezelés szükséges.

A külső hallójárat gyulladása nagyon fájdalmas lehet, bakteriális fertőzés okozhatja, mely kialakulhat uszodában, strandon a víz közvetítésével vagy izgató anyagok (hajlakk, hajfesték) fülbe jutásától, esetleg a fül tisztítása során okozott sérüléstől. A gyulladás a fájdalmon kívülviszketéssel és gyakran bűzös folyással jár.
Fájdalmasak a külső fülben képződött kelések is.

A heveny középfülgyulladás a középfül bakteriális vagy vírusos fertőzése. Minden életkorban előfordul, de kisgyermekeknél a leggyakoribb, egyszerű megfázás szövődményeként alakulhat ki. Kezelés hiányában súlyos szövődmények (agyhártyagyulladás, agytályog) jelentkezhetnek. A fertőzés tönkreteheti a hallócsontokat, a dobüregre terjedve a labirintust, s ezzel maradandó halláscsökkenést okozhat.

A fülben érzett fájdalmat más, közeli szervek kisugárzása is eredményezheti (orr, melléküregek, fogak, állkapocs ízület, nyelv, garat, mandulák, nyirokcsomók, fültőmirigy, gége, nyelőcső). 

A gyomorfájás a gyomorszájnál, a has felső részén a középvonalban, közvetlenül a szegycsont alatt jelentkezik. Általában a gyomor vagy a nyombél valamilyen megbetegedése okozza. A fokozott gyomorsavtermelés kellemetlen égő érzést válthat ki, ami a nyelőcsövön át egész a torokig terjedhet. A gyomorhurut tompa vagy görcsös fájdalom, míg a fekély éles, hasító, gyakran étkezéssel összefüggő fájdalmat okoz.

Leggyakoribb a gyomorrontás, amit alkohol, fűszer, gyógyszerek, romlott vagy hirtelen túl nagy mennyiségű étel fogyasztása, illetve vírusfertőzés okoz. Gyomortáji fájdalmat kiválthat az előbbieken kívül stressz, szorongás is. A vékony- és vastagbelek betegségei a has bármely pontján okozhatnak görcsös fájdalmat. A jobb bordaív alatti fájdalom a máj és epehólyag betegségeire utal. A máj betegségei nem járnak fájdalommal. Az epegörcs heves, görcsös fájdalommal jelentkezik, amit epekő okozhat. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás köldöktáji, jobb vagy bal bordaív alatti fájdalmat egyaránt okozhat.

Vesekő esetében nem hasi, hanem háti, deréktáji fájdalom jelentkezik. Ha a kő a húgyvezetékbe kerül, erős görcsös fájdalom jelentkezik a has oldalsó részében, mely az alhasig húzódik. Az alhasi fájdalmak legtöbbször nőgyógyászati vagy urológiai eredetűek.

Az isiász az ülőideg lefutási területén kialakuló, kisugárzó fájdalom. Oka az ágyéki gerinc elváltozása: ízületi kopás, a porckorong betegsége, elszakadása (porckorongsérv) vagy összeroppanása (csontritkulás következtében). Kisugárzó fájdalmat okozhatnak különböző daganatok is.

A csigolyabetegség deréktáji fájdalmat (lumbágót) okozhat. Fájdalom akkor jelentkezik, ha a csigolyák között kilépő ideggyök nyomás alá kerül. Egyes esetekben a farpofába, a combba vagy akár a lábikrába, lábfejbe is kisugárzik, és köhögés, tüsszentés, erőlködés hatására, vagy a hát mozgásakor erősödik. A gerinc melletti izmok védekezésképpen tartósan, görcsösen összehúzódnak, s ez gyakran fokozza a panaszokat.

Izomfájdalom egészséges embernél is jelentkezhet túlzott megterhelés, izomhúzódás következtében, de rossz mozdulat, ízületi sérülés kapcsán is. Vírusos fertőző betegség (meghűlés, influenza) tünete is lehet, ilyenkor általában lázzal jár. Lehet reumás betegségek, trombózis, sérülés (izomszakadás), gyógyszerek mellékhatása.
Izomfájdalmat okozhat a fibromialgia szindróma. Erre a betegségre a lágyszövetek (izmok, inak, ínszalagok) elhúzódó fájdalma, merevsége jellemző. Leggyakrabban a váll, nyak és derék körül alakul ki megterhelés következtében.

Akut izomfájdalom, izomláz esetén vérkeringés-élénkítő külsőleges készítményekkel végzett bedörzsölés, masszázs ajánlott. Erősebb, makacs panaszok esetén a mozgás közben fellépő fájdalom gyulladásgátló készítményekkel csökkenthető.

A női ciklusos hormonális működés időszakában, 12-52 éves kor között 28 (23-35) naponként jelentkezik a menzesz. A nők átlagosan 4-6 napig menstruálnak, ebből 2-3 napig erősen. A vérzészavarok egyik csoportja az amenorrhoea, mikor a várt időszakban nem jelentkezik a menstruáció. Ha a terhesség kizárható és nem életkorból eredő klimaxról van szó, akkor valamilyen átmeneti hormonzavar vagy a peteérés hiánya állhat a háttérben. A másik csoportot képezik azok az esetek, mikor „plusz” vérzés jelentkezik: polymenorrhoea.

Előfordul, hogy a vérzés elhúzódik, 10 napon túl is tart vagy két menzesz között rendellenes vérzés jelentkezik. A menopauza után jelentkező rendetlen vérzések 2%-a jelezhet rosszindulatú betegséget (méhtestrák), amit szövettani vizsgálattal lehet kizárni. A rendszeres rákszűrés csak a méhnyakrákot szűri ki.
A görcsös menstruáció, a dysmenorrhoea, ami akár hányással, ájulással járó, munka- ill. iskolalátogatási képtelenséget is okozhat. A primer dysmenorrhoea esetében a fájdalom már 1-2 nappal a periódus előtt elkezdődik és általában hasonló minden menstruációkor. A szekunder dysmenorrhoeánál a panaszok akutak, erősek és hónapról hónapra erősödnek. Ilyenkor valamilyen nőgyógyászati betegség (gyulladás, mióma, méhen kívüli terhesség) állhat a háttérben.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál, IUD) gyakran fokozza a menstruációs panaszokat. A premenstruációs szindróma (PMS) ritkább, de súlyosabb probléma. Testi és lelki változás, amely a menzesz előtt néhány nappal vagy egy héttel kezdődik és a menstruáció kezdetével múlik el. Tünetei: idegesség, ingerlékenység, a mell fájdalmas feszülése, akne a bőrön, émelygés, hasmenés, székrekedés, vizenyő, súlyingadozás, ízületi duzzanatok és fájdalmak. Oka tisztázatlan: hormonális vagy pszichovegetatív tényezők együttese válthatja ki.

Forrás: Dr. Valló Ágnes.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, mivel sejtjeink nem képesek előállítani
őket, a táplálékkal jutnak szervezetünkbe.

A vízben oldódó vitaminok gyorsan felszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek a szervezetből, ezért folyamatos felvételük szükséges. Ide tartozik a C-vitamin és a B-vitamin család (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B10, B12 többek között). Fontos enzimek alkotórészei, számos anyagcsere-folyamatban vesznek részt. Legtöbbjük a bőr, haj és köröm épségéért felelős, ezért hiányukban bőrgyulladás, hajhullás, körömtöredezés, illetve a nyálkahártyák (bélcsatorna, nyelv) gyulladása jön létre. A B1 vitamin különösen jó hatású ideggyulladásokban, a B6 vitamin a terhességi hányás legfontosabb gyógyszere, a B12 vitamin és a folsav a vérképzésben játszanak szerepet. Bvitamint tartalmaznak az élesztő, kenyér, hüvelyesek, hús és tej.

A C-vitamin felelős a hajszálerek falának védelméért és fontos antioxidáns. Hiányában fogíny- és nyálkahártyavérzések, gyulladások alakulnak ki, csökken a szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben. C-vitamin található a zöldpaprikában, hagymában, citromban, friss gyümölcsökben.

A zsírban oldódó vitaminok lassan szívódnak fel, de lassan is ürülnek a szervezetből, ezért túladagolhatók. Ide tartozik az A-, D-, E-, K-vitamin.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr, a hámszövet épségének fenntartásához, valamint a szemben a látóbíbor képződéséhez. Hiányában a bőr durvává válik, a nyálkahártyák begyulladnak, és zavart szenved szürkületi látás, farkasvakság alakulhat ki. A szervezet a béta-karotinból tudja előállítani, mely vízben oldódik, ezért a túladagolás nem fenyeget. A vitamint tartalmaz a tök, spenót, sárgarépa, cseresznye, málna.

A D-vitamin felelős a normális csontnövekedésért, valamint az egészséges, ép csontállomány fenntartásáért. Hiányában a csontok ásványianyag-tartalma csökken, könnyen törnek, deformálódnak. D-vitamin bőrünkben a napfény ultraibolya sugarainak hatására keletkezik. Ez átlagos vegyes étrend mellett fedezi a szükségletet. Csecsemők, kisgyermekek számára a növekedéshez, illetve idősebb korban a gyengülő csontállomány épségének fenntartásához azonban külső bevitelre szorulunk. Túladagolása súlyos következményekkel (hányás, izomgyengeség, látászavar, vesekőképződés, veseelégtelenség) járhat. D-vitamin a tej-,
termékekben, főleg a sajtban van.

Az E-vitamin szerepet játszik a nemi működések, a szaporodóképesség (ivarsejtek képződése, megtermékenyülés) fenntartásában. Ezen kívül igen fontos antioxidáns.

A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a véralvadási faktorok képződéséhez. Hiányában vérzékenység alakul ki. A bélben lévő baktériumok elegendő mennyiséget termelnek, ezért Kvitamin hiány csak zsírfelszívódási zavar vagy a bélbaktériumokat elpusztító tartós széles spektrumú antibiotikus kezelés következtében szokott előfordulni.

Fokozott a szervezet vitaminszükséglete növekedés, terhesség, szoptatás idején, lázas állapotban, krónikus betegségben, felszívódási zavaroknál, időskorban, éhezéskor, valamint a bél baktériumflóráját károsító gyógyszerek szedésekor.

A hiánytünetek hátterében súlyos betegségek (malabszorpciós szindróma, gyomorbélbetegségek, rák, anorexia nervosa, alkoholizmus), esetleg gyógyszer mellékhatás állhat.

Forrás: Dr. Valló Ágnes.

A Testtömeg Index (BMI – Body Mass Index) az Ön magasság és testsúly adatait alkalmazza annak meghatározására, hogy ki van-e téve a testsúllyal kapcsolatos egészségi problémák veszélyeinek.
Kiszámítási mód: a testsúlyt (kg) elosztjuk a magasság (m) négyzetével (egy 160 cm magas, 64 kg súlyú nőnél: 64:1,62 =25).

A normál testtömegindex 20-25 között mozog. 27-ig csak túlsúlyról beszélünk, 27-30 között enyhe, 30-35 között közepes, 35 feletti érték esetén súlyos, az egészséget közvetlenül veszélyeztető elhízás áll fenn.
Magyarország lakóinak több mint a fele túlsúlyos. A mérsékelt súlyfelesleg azonban nem azonos a kóros elhízással. Az elhízás a zsírszövetek olyan jelentős túltengését jelenti, amely veszélyezteti az egészséget. Az elhízás okai közül kiemelendő az örökletes hajlam, bizonyos esetekben a hormonális eltérések (a pajzsmirigy csökkent vagy a mellékvesekéreg fokozott működése, a nemi hormonok termelésének változása terhesség alatt és klimax táján).

Az elhízás oka lehet a hibás táplálkozási szokás (zsírban gazdag étrend, nassolás) és pszichológiai tényezők is. Hirtelen, gyors súlygyarapodást okozhat a dohányzásról való leszokás, az ödéma (szívelégtelenség), és a gyógyszermellékhatások is.

A lassú, fokozatos elhízás legfőbb oka az energiafelhasználást meghaladó kalóriabevitel (vagyis a túl sok vagy kalóriában túl gazdag étrend és/vagy a mozgásszegény életmód). Az elhízás számos betegség kockázatát növeli, alacsonyabb lesz a várható élettartam (pl. 2-es típusú cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavarok, köszvény). Jellemző a metabolikus szindróma: elhízás + magas koleszterinszint a vérben + diabétesz + hipertónia és a szív- és érrendszeri megbetegedések (hipertónia, érelmeszesedés, infarktus, stroke).

Jelentkezhetnek a mechanikus terhelés következtében fellépő panaszok: gerinc- és ízületi elváltozások, visszeresség, légszomj.

Hirtelen testsúlygyarapodás, vagy -vesztés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.
Lassú testsúlynövekedés esetén az életmód, a szokások korrekciója, a kalóriaszegény diéta és a fokozott mozgás. Az étvágy csökkentésére, a teltségérzet fokozására ballasztanyagok, rostkészítmények adhatók.

Témához kapcsolódó cikk: Elhízásprognózis: megállíthatatlan járvány?

Négy év alatt az eredetileg normális testtömeg indexű nők 14-19%, a férfiak 26-29%-a lesz túlsúlyos.
Az elhízás egyre növekvő népegészségügyi probléma, különösen a fejlett /nyugati / világban. Felmérések szerint az elhízottak és kövérek száma folyamatosan nő, amit az egészségtelen táplálkozás /sok cukor és állati húsfogyasztás, kevés zöldség-, gyümölcs-, és halfogyasztás /,egészségtelen életvitel /kevés mozgás, alkoholfogyasztás / magyaráz.

Egy új amerikai felmérés arra keresett feleletet, hogy a jövőben mi várható, azaz a normál súlyú populáció hány százaléka lesz túlsúlyos, ill. kövér a jelenlegi tendenciák alapján. A felmérésre lehetőséget kínált, hogy egy amerikai kisvárosban /Framingham/ évtizedek óta végzik az orvosok a populáció rendszeres vizsgálatát, így a testsúly/testtömeg index mérését is. Az itt gyűjtött adatokból a jövőre vonatkozó következtetések születhettek. Külön vizsgálták a 4 éves, rövid távú és a 30 éves, azaz hosszú távú változásokat.

3710 vizsgált személy adataiból a 4 éves és 4117 személy adataiból a 30 éves prognózist állították össze.
Eszerint:
Négy év alatt:

az eredetileg normális testtömeg indexű /BMI/ nők 14-19%, a férfiak 26-29%-a lett
túlsúlyos, azaz BMI 25-30 kg/m2 közé került. A nők és férfiak kevesebb, mint 1%-a kövér lett /
BMI: 30 kg/m2 felett /.
Az eredetileg is túlsúlyos nők 16-23%-a, a férfiak 12-13%-a lett kövér.
Harminc év alatt:
az eredetileg normális BMI-ű nők, ill. férfiak több mint 50%-a lett túlsúlyos, míg a nők 33%-a, a férfiak 25%-a lett kövér /BMI: 30 felett/.
az eredetileg is túlsúlyos nők 74-82%-a, a férfiak 92%-a maradt 30 év után is kövér, míg a nők 39-48%-a, a férfiak 48-49%-a tovább hízott és kifejezetten kövér lett /BMI: 30 felett/.
az ennél nagyobb kövérség /BMI: 35 felett/ kockázata 11-13%, a 40 felettié, pedig3-6%.

Egy másik amerikai tanulmány leánygyermekek elhízását vizsgálta, azon belül is a fizikai mozgáshiány szerepét tanulmányozták. 1152 fekete és 1135 fehérbőrű, 9-10 éves leányt vizsgáltak. Mérték testsúlyukat /BMI-t/ és kérdőív segítségével felmérték az iskolán kívüli fizikai aktivitásukat.

A fekete leányok BMI-e nagyobb volt, mint a fehéreké, és több volt kalória bevitelük is. Ez utóbbi korrekciója után /vagyis azonos kalória bevitel esetén/ azonban kiderült, hogy a BMI növekedése és a fizikai aktivitás csökkenése összefüggnek egymással. Ez a korreláció mind a fekete-, mind a fehérbőrűek esetében kimutatható volt, de a BMI növekedése a feketék esetében nagyobb volt, mint a fehér leánygyermekek esetében észlelték.

Számítások szerint hetente 30 perc gyors gyaloglás 4-6 kg/m2-el csökkentené a fehérbőrű és 6-9 kg/m2-el a fekete bőrű leányok testtömeg indexét.

Az elhízás és a kövérség nemcsak esztétikai kérdés. Jelentősen növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, rontják az életminőséget és ma már gazdasági és társadalom egészségügyi problémát is okoznak.

Forrás: Dr. Káli András, Dr. Valló Ágnes.

Életmód

Ezt kell tudni a fényvédelemről - a bőrgyógyász válaszol

Dr. Dékányné Tósaki Albertina 2024. 05. 09.

A fényvédelem és az anyajegyszűrés elengedhetetlen. Az egyre erősödő napsugarak sokakat napozásra csábítanak, a védelem azonban az első pillanattól kezdve elengedhetetlen. De vajon mindenkinek...

Gyógytermékek

Lehet a kávé rákkeltő?

Dr. Dékány András 2024. 03. 22.

A kávé, mint minden növényi eredetű élelmiszer, kémiailag nagyon összetett, s emiatt hatásai is komplexek. Bár a kávét többnyire az egészséges élelmiszerek közé sorolják, koffeintartalma miatt...

Életmód

Szemrángás tünetei, okai és kezelése

Dr. Dékányné Tósaki Albertina 2023. 12. 01.

A szemrángás a szemhéj izmainak előjel nélküli, önkéntelen rángatózása. A jelenség az esetek többségében ártalmatlan, de a hátterében lelki, szervi és neurológiai betegségek is állhatnak.

Dermokozmetikumok

Retinol, az anti-aging szupersztár

Dr. Dékányné Tósaki Albertina 2023. 10. 06.

Szinte biztos, hogy nem talál olyan cikket, posztot, storyt vagy egyéb tartalmat anti-aging témában, amely ne említené egy ponton a retinolt.
Hogy miért? Rendkívül egyszerű: a retinol már több...

Életmód

A halolaj kapszula fogyasztás egészségügyi előnyei

Veres Zsófia 2023. 09. 22.

A halolaj már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb eleme a táplálékkiegészítők világának. Bár elnevezése miatt sokak számára talán nem túl vonzó, a halolaj kapszula kétségkívül rendkívüli...

Életmód

Így készítse fel gyermekét az iskolakezdésre : 8 praktikus tanács

Veres Zsófia 2023. 08. 31.

Ha szeptember, akkor iskolakezdés, ami sok esetben tud megterhelő lenni a gyermek és a szülő számára is. Ha azonban időben elkezdünk felkészülni, és kidolgozunk egy rendszert, mindenki dolga...

Életmód

A hőség hatásai különböző életszakaszokban

Dr. Dékányné Tósaki Albertina 2023. 08. 25.

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, az egészségkárosító hatás egyes életszakaszokban azonban az átlagosnál magasabb.
Különösen veszélyeztetettek az...

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

A Sütikezelés a honlapon oldalon megtalál minden információt a sütikről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmypharma.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmypharma.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountmypharma.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDmypharma.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*mypharma.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_fbpmypharma.huA Facebook Pixel által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez, hogy hirdetéseink a megfelelő célközönséget érjék el.3 hónap
Fel

Az Ön kosara

Az Ön kosara üres.