Sáfrány. A fűszerek királya. A királyok fűszere.

Sáfrány. A fűszerek királya. A királyok fűszere.

Szabó Beáta 2025. 07. 12.

A sáfrányról a legrégebbi írásos emlék a sumér civilizációtól származik. A perzsák már i.e. X. században sáfrányszálakat fontak az áldozati takarókba, mint afrodiziákum használták olaját. Nagy Sándor seregében a sebek gyógyításában alkalmazták, a régi kínai szövegekben gyógyszerként említik. Keleten a buddhista szerzetesek ruhájának a színe, Európában a gazdagságot és a magas társadalmi helyzetet szimbolizálta. Az egyetlen fűszer, amely a középkor óta nem veszített értékéből. Ősidők óta használják Keleten és Nyugaton, mint gyógyszert szövet- és bőrfestéket, valamint fűszert.

Elnevezése majdnem minden nyelvben az arab „ za′ faran” szóból ered, ami azt jelenti „sárga”. Angolul saffron, latinul Crocus sativus.

Az első Nyugati sáfránytermelők, és -kereskedők a Spanyolok voltak, mai napig a legnagyobb sáfránymezők Andalúziában és Valenciában vannak. A sáfránytermelő vidékeken igen széleskörű a konyhai alkalmazása, és a tradiciós, zsírokban gazdag ételekből álló étrendjük ellenére mégis alacsony a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, többek közt a sáfránynak köszönhetően. A spanyol sáfrány a legdrágább, de a legjobb minőségű, aromája és telt íze egyedülálló. Az Indiából származó sáfrány pedig a legtovább tárolható.

A sáfrány jellemző tulajdonságai

A sáfrányt a nősziromfélék családjába tartozó Crocus sativus L. szolgáltatja, konkrétan a bibeszál, amely körülbelül 10 cm hosszú, hengeres, alul fehér, felül sárga, tetején a három hosszú sötétvörös csőszerűen legöngyölödött végén csipkézett bibe. A nyarat a sáfrány nyugalmi állapotban tölti, az itteni éghajlaton a sáfrány virágzása szeptember közepén kezdődik és október közepéig tart. A gyűjtés és a feldolgozás teljesen kézi erővel történik, virágzási ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág másnapra elhervad. A virágot amint a földből teljesen kibújt, leszedjük, amikor még szirmai összehajlanak. Szedését legcélszerűbb a kora délelőtti órákban elvégezni, amikor a harmat már felszáradt s a nap heve még nem tűz erősen a virágokra. A sáfrány minősége függ attól, hogy mennyire frissen szedjük, a sárga bibeszálból mennyi kerül bele, valamint a megfelelő szárítástól.

Egy kis matematika: minden elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg. 70.000-80.000 virág ad 5 kg friss vagy 1 kg száraz sáfrányt, és 1000 négyzetméternyi területről kaphatunk ennyi termést.
Egy kis kémia: A sáfrány több mint 150 illó aromaanyagot tartalmaz.

Milyen ez az értékes fűszer?

Bordó- sötétvörös- terrakotta puha kusza szálak némi sárgás beütéssel. Elegendő belőle egy szál, hogy specifikus és kifinomult aromát adjon az ételnek, valamilyen különleges édes-erős-keserű ízvilággal. Aromája lehet még fémes-mézes árnyalatnyi friss széna ízzel.

Jó tudni, hogy a magas hőmérséklet megsemmisíti a sáfrány gyógyító tulajdonságait, többek közt ezért tesszük csak a főzés végén az ételbe. A világ konyhái a legkülönlegesebb ételekben használják a sáfrányt, avagy a sáfránytól lesz különleges, illatos, és karakteres akár egy sima rizsköret is. Először mindig kevés forró vízbe áztatjuk legalább 20 percre, utána tesszük az ételbe - ekkor tud teljes mértékben érvényesülni az aromája, és a színe.

Keleten nem tesznek különbséget a fűszerek, és gyógyszerek között a táplálék egyben az egészséget is magában hordozza. Ősidők óta ismeretesek a sáfrány különleges tulajdonságai. Segít megszabadulni a fejfájástól, depressziótól, és a melankóliától, mivel serkenti a szerotonin kiválasztást.

Fűszerként emésztésjavító, mivel enyhén fokozza a gyomornedv-elválasztást.

A sáfrány túladagolása nem csak az ételt rontja el, hanem mérgezéshez vezethet. Halálos adagja 20 g! Fogyasztása terhes nőknek és gyermekeknek 2 éves kor alatt nem ajánlott.

A sáfrány gyógyhatásai

Az emberiség a sáfrányt több ezer éves termesztése során egyre tudatosabban kezdte alkalmazni különböző egészségügyi problémák kezelésre. Főbb összetevői a safranal és a krocin intenzív antioxidáns tulajdonságai alapján gyógyszerek, kozmetikai szerek és étrend-kiegészítők összetevőiként használt. A következőkben - a hatóanyagok áttekintését követően - néhány betegséget kiemelünk, melyek ellen a sáfrány hatásossága ismert.

A sáfrány hatóanyagai

A sáfrány több, mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz, főként terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevője is van, amelyek közül számos karotinoid, mint pl. a zeaxantin, likopin, valamint az alfa- és béta karotinoidok.

Pikrokrocin struktúra: a bibeszálak tartalmaznak  illóolajat, amely 0,6-0,9%-a az abszolút szárazanyagnak, ez kötött állapotban, pikrokrocin formájában található benne.
Krocetin struktúra: a krocetin növeli a vér oxigénszintjét, ezen kívül a sáfránybibe tartalmaz gyantát, vitaminokat, tiamint (B1-vitamin), és riboflavint (B2-vitamin), sárga festékanyagot a krocint, flavonoidokat, zsíros olajat (6,8%), cukrokat, kalciumsókat, foszfort. A krocin adja a sáfránnyal készített ételek kellemesen sárga színét.
  • Krocetin: csökkenti a koleszterinszintet, növeli a vér oxigénszintjét, megnöveli a vér áramlását a retinában és az érhártyában, gyökfogó, antioxidáns hatású, elnyomja a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását, szorongáscsökkentő, valamint a sárga színt adja.
  • Safranal: stimulálja az agyat, szerotonin termelésre serkenti, csökkenti a köhögési ingert, gyökfogó, antioxidáns hatású.
  • Glikozid picrocrocin: ízesítő hatású.
  • Karotinoidok: antioxidáns aktivitásúak, képesek kivédeni a szabadgyökök DNS-károsító hatását.
  • További összetevők:
    • picrocrocin,
    • 2-hidroxi-4,4,6trimethyl-2,5-ciklohexadién-1-on,
    • tiamin (B1-vitamin),
    • riboflavin (B2-vitamin),
    • flavonoidok,
    • zsíros olajak,
    • kalciumsók,
    • foszfor.

Alzheimer kór kezelése és megelőzése

Napi 30 mg sáfrány hatásos az Alzheimer-kór kezelésében. Tudományos kutatások eredményei alapján már 22 hét után érzékelhető javulás a betegek intellektuális teljesítményeiben.

Depresszió kezelése

Számos gyógyszerkészítmény van forgalomban a világon depresszió kezelésére, melynek mint minden gyógyszerkészítménynek komoly mellékhatásai vannak. A Teheráni Orvosi Egyetemen végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a sáfrány (Crocus Sativus) nagytisztaságú kivonatával kezelt betegek gyógyulási eredményei ugyanolyan jók voltak, mint a gyógyszeresen kezelt betegeké, azzal a különbséggel, hogy a sáfrány-kivonattal kezelt betegeknél semmiféle mellékhatás nem volt megfigyelhető, valamint nem okozott függőséget sem. A jelenlegi kutatások szerint az antidepresszáns hatásért valószínűleg a krocin a felelős.

Szorongásos tünetek enyhítése

Mára jól ismert tény, hogy a crocinként ismert aktív sáfrány alkotóelemek szorongáscsökkentő hatást váltanak ki, a nem kívánt mellékhatások nélkül, növelik az alvásidőt - ugyanakkor a motoros koordinációra nem fejtenek ki negatív hatást.

Időskori látásromlás megelőzése

L’Aquila az itáliai sáfránytermesztés központja, környékén élők körében az időskori látásromlás betegség tüneteit szinte egyáltalán nem tapasztalták, ami bizonyítottan a sáfrányfogyasztásuknak tudható be.

Káros sejtmutáció megakadályozása, rákos daganatok megelőzése és kezelése

Állatkísérletekben igazolták, hogy a sáfrány hatóanyagai gátolják a daganatok kialakulását (crocin, safranal, picrocrocin, és béta-karotin) és -növekedését, valamint meghosszabbítják a túlélési időt. Más tanulmányok arra mutattak rá, hogy a sáfrány hatóanyagai javították a standard rákterápia eredményeit és csökkentették a kemoterápia mellékhatásait. A sáfrány szerepe a rákos megbetegedések megelőzésében, a kemoprevencióban is jelentős lehet.*

Testsúlyproblémák kezelése

A sáfrány safranal nevű összetevője úgy stimulálja az agyat, hogy az szerotonin hormont szabadít fel, ami megakadályozza az éhségérzetet, azáltal elkerülhető a főétkezéséken felüli fölösleges „nassolás”.

Cukorbetegek körében kimutatták, hogy a 3 hónapig tartó, kiegészítő sáfránykezelés csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és koleszterinszintet.

Immunrendszer erősítése, szabályozása

Az ausztráliai Sidney-i egyetem tudósai úgy találták, hogy a sáfrány segíthet megakadályozni az időskori megvakulást, védi a retina fényérzékelőit, erősíti az immunrendszert, javítja a szervezet védekezőképességét.

A sáfrány fő hatóanyagainak antioxidáns ("védő") hatása van és állatkísérletekben a szafranal, a krocin és a krocetin antidepresszáns hatását is bizonyították. A hatás hátterében az állhat, hogy ezek a vegyületek, hasonlóan a szintetikus gyógyszerekhez, gátolják egyes idegi ingerületátvivő anyagok felvételét az idegsejtekbe.

Mint minden hatásos gyógyszer, a sáfrány mértéktelen fogyasztása is veszélyekkel járhat. Ahogyan Paracelsus mondta: „Az adagon múlik, hogy valami gyógyít, vagy inkább árt”. Egyszeri fogyasztással soha se haladja meg a 20 grammot, mely már életveszélyes dózis (ez persze jelentős mennyiség, körülbelül egy fél befőttesüveg).

Forrás:
*epa.oszk.hu
valodisafrany.blog.hu
safranymester.hu

Kapcsolódó termékek

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

A Sütikezelés a honlapon oldalon megtalál minden információt a sütikről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmypharma.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmypharma.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountmypharma.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDmypharma.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*mypharma.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_fbpmypharma.huA Facebook Pixel által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez, hogy hirdetéseink a megfelelő célközönséget érjék el.3 hónap
Fel