Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta ünnepeljük, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Ilyenkor kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében.
Miről szól az anyatejes táplálás világnapja, és milyen célból jött létre?
Az anyatejes táplálás világnapja fontos társadalmi üzenetet hordoz magában, hiszen azt a célt szolgálja, hogy a kismamák minden támogatást és fontos ismeretet megkapjanak ahhoz, hogy anyatejjel táplálják kisbabájukat.
Az anyatejes táplálás jelentősége
A szoptatás természetes módja annak, hogy az édesanya a csecsemőt az első időszakban minden szükséges tápanyaggal és táplálékkal ellássa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást ajánlja a születést követő első hat hónapban, majd javasolja, hogy 2 éves korig vagy akár tovább is maradjon fenn az anyatejes táplálás kiegészítésként a hozzátáplálás mellett.
Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra
Az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez, ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését. Az újszülött csecsemő bélrendszerében eltérő a bélflóra attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel született, illetve, hogy anyatejet, vagy tápszert eszik.
A szoptatás előnyei a baba számára:
- Az anyatejes csecsemők kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, legyen szó akár légúti, akár bélrendszeri, vagy akár megfázásos megbetegedésekről.
- Az anyatej antitesteket tartalmaz, ezek a fehérjék pedig segítenek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét a vírusok és a baktériumok elleni harcban.
- Az anyatejes babáknál alacsonyabb lehet a gyermekkori elhízás rizikója.
- A szoptatás csökkenti az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Az anyatejes táplálás előnyei az édesanya számára:
Nemcsak a babák, hanem az anyukák számára is előnyös lehet a szoptatás:
- Az anyatejes táplálás oxitocint szabadít fel, ami segít, hogy a méh visszahúzódjon a terhesség előtti méretére.
- Azok, akik szoptatnak, általában gyorsabban leadják a terhesség során felszedett túlsúlyt, ráadásul az anyatejes táplálás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is.
- A szoptatás (különösen ha 1 évnél tovább tart), csökkenti a mell- és petefészekrák kockázatát..
- Kutatások szerint azok, akik életük során egy-két évig szoptatnak, 10-50 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegségtől, szívbetegségektől, magas koleszterinszinttől, ízületi gyulladástól és magas vérnyomástól.
A kognitív fejlődésre is hat
Korábbi kutatások igazolták, hogy az anyatej hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, az allergia, a gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Úgy tűnik azonban, hogy az anyatejes táplálás nemcsak a testi, hanem a kognitív fejlődést is kedvezően befolyásolja.
A kognitív funkciók azok a megismerési, információfeldolgozási és gondolkodási tevékenységek, amelyekkel érzékeljük, felfogjuk és felhasználjuk megszerzett tudásunkat. Ezek a képességek teszik lehetővé az értelmi működést.
A kutatók szerint a lehetséges mechanizmusok, amelyek révén a szoptatás javíthatja a kognitív fejlődést a következők: az idegi fejlődéshez fontos tápanyagok, például többszörösen telítetlen zsírsavak és mikroelemek (beleértve a vas, folsav, cink és kolin) jelenléte az anyatejben. Ezenkívül az anyatej egyes összetevői hosszú távú védelmet nyújtanak a fertőző betegségek és más olyan betegségek ellen, amelyek befolyásolhatják a korai fejlődést.
Csecsemőkorban a legjobb pre- és probiotikum forrás az anyatej
Az anyatejben olyan szénhidrátok (prebiotikumok) találhatóak, melyek a vastagbélben bomlanak le, és jelenlétükkel elősegítik és serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum és probiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről.
Forrás: www.brendon.hu, www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu