A kalcium jelenléte nemcsak a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen, de szerepe van az egészséges izomműködés folyamatában is.
Az ajánlott napi beviteli mennyiség nyilvánvalóan függ a kortól, de nagyságrendileg azt mondhatjuk, hogy egy tizenkét év alatti kisgyermeknek kalciumból 450–800 milligramm az ideális mennyiség. A kalcium segíti a megfelelő izomműködést és részt vesz a normál véralvadási folyamatokban is.
A kutatások azt mutatják, hogy minden harmadik magyar gyermek a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt, és a négy év feletti gyerekek csaknem száz százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut. A D-vitamin pedig a kalcium megfelelő felszívódásához járul hozzá – így együttesen támogatják a csontrendszert. Ez az intenzív csontfejlődés szakaszában igen nagy problémát jelenthet.
Az elégtelen kalciumfogyasztáshoz vezető tényezők között szerepel, hogy a tej- és tejtermékek fogyasztása elmarad a kívánatos 450-500 mg/nap mennyiségtől.
Az, aki bármilyen ok miatt, például allergia, laktóz- vagy kazein érzékenység miatt nem tud tejet és tejterméket fogyasztani, annak más forrásból kell bevinnie a kalciumot.
Kevesebb a napsütés
Mit jelent a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia?
Előbbi esetében a két cukoregységből (glukózból és galaktózból) álló tejcukor nem tud a bélből felszívódni, csak akkor, ha a laktáz nevű enzim hatására egységeire bomlik. Ez az újszülöttek, csecsemők számára nélkülözhetetlen folyamat, azonban az elválasztást követően a laktáz mennyisége csökken, csak az emberek egy részében marad megfelelő szinten az aktivitása. Akinél a laktáz aktivitása a kora gyermekkort követően nem marad megfelelő szinten, primer laktázdeficiencia (hiány) alakul ki. Ez azt jelenti, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően kellemetlen tünetek (pl. puffadás vagy hasmenés, esetleg hányinger) jelennek meg.
A tej esetében nemcsak a laktóz (tejcukor) okozhat gondot, hanem a kazein (tejfehérje) is. Ez nem azonos a laktózérzékenységgel. Ebben az esetben ugyanis a szervezet immunrendszere ad hibás választ a tejfehérjére, ami allergiás tüneteket okoz. Az orvos által diagnosztizált tejfehérje-allergiában ezért teljesen ki kell iktatni mindenféle tejet, tejterméket. Oda kell figyelnünk, hogy a kalciummennyiséget, amit normál esetben ezen élelmiszerekből viszünk be, más forrásokból is elérjük.
Gyermekek körében végzett statisztika nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a magyarországi 15 éves és annál idősebb lakosság közel ötöde követett 2019-ben speciális étrendet, közülük minden negyedik egyszerre többet is. Diabetikus (6,4%), illetve laktózmentes (4,1%) diétát tartottak a legtöbben. A kalcium és a D-vitamin szükséges a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez, melynek alapvető forrása a tej és a belőlük készült termékek. A kutatások egyértelműen jelzik, hogy gyermekeink egy része az elvártnál kevesebb tejterméket fogyaszt vagy speciális diétájuk miatt nem is tehetik meg.
Trükkök az egészséges étkezésért
Létfontosságú, hogy a gyerekek több zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasszanak; jelenleg előbbiből csak a napi ajánlás körülbelül felét viszik be, de a tej- és tejtermékek fogyasztása is alatta marad a napi félliteres ajánlásnak. Sok szülőnek az a tapasztalata, hogy az egészséges ételeknél könyörögni kell, az édes és sós nassolnivalók viszont hamar elfogynak.
Gyermekorvosok szerint a kisebbeknél számos tényezőtől függ, hogy mennyire hajlamosak megenni a tápanyagokban dús ételeket. Van, aki gond nélkül fogyasztja a spenótot, mások viszont már akkor visszariadnak egy-egy zöldségtől, ha nem hasonlít eléggé a kedvenc ételükre.
Az egészséges táplálkozást szem előtt tartó családban is előfordulhat válogatós gyerek, hiszen minden jó szándék, kreatív ötlet és türelem ellenére akadnak olyanok, akiket nagyon nehéz rávenni a változatos étkezésre.
Beválhat, ha a gyerekekkel együtt vásároljuk meg a zöldségeket, közösen készítjük el az ételt, az újonnan bevezetett alapanyagokat megpróbáljuk olyanra készíteni, amilyen a megszokott fogásaik íze, állaga. De készíthetünk idénygyümölcsből együtt gyümölcstortát, vagy elhelyezhetünk az asztalon néhány hosszú szeletekre vágott répát is, mint elérhető ropogtatnivalót. Kiskamaszoknál már nehezebb lehet a dolgunk, náluk érdemes folyamatosan figyelni, melyik egészségesebb finomságra (például olajos magvak, zöldségcsipsz vagy smoothie) nyitottabbak, és ezekből többet tartani otthon.
A gyorsételek, édességek, csipszek, üdítők túlzott fogyasztásának ártalmairól érdemes sokat beszélgetni. Teljesen megúszni valószínűleg nem lehet a dolgot, de ha legalább otthon – erőltetés nélkül – példát mutatunk, bízhatunk benne, hogy egyszer csak beérik az eredmény.
Forrás: beres.hu alapján