myPharma Magazin

Az ekcéma előfordulása és kezelési lehetőségei

Az ekcéma előfordulása és kezelési lehetőségei

Dr. Dékányné Tósaki Albertina 2022. 01. 07.

Mi az az atópiás dermatitisz?
Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, amely családilag öröklődik, és elsősorban a gyermekeket érinti. Az atópiás bőr természeténél fogva száraz és külső védőrétege (a barrier funkciója) sérült. Egyes allergének behatolhatnak a bőrbe és gyulladást okozhatnak. Az eredmény? Erőteljes viszketés, ami hatással van az alvás- és életminőségre. Amikor belobban az atópiás dermatitisz, speciális kezelést igényel. A tünetmentes állapot fenntartásához pedig elengedhetetlen a megfelelő mindennapi bőrápolási rutin:

 • Gyengéd, szappanmentes tisztálkodóval mosakodjon!
 • Használjon emolliens (bőrpuhító) testápolót naponta legalább kétszer!
 • Sportolás után azonnal zuhanyozzon, majd használjon emolliens testápolót!
 • Ügyeljen a bőrfelszínen található baktériumok egyensúlyára!

Hogyan alakul ki az atópiás dermatitisz?

Sok embernek van genetikai hajlama az atópiás dermatitiszre (ekcémára), ami azt jelenti, hogy a betegség gyakran öröklődhet családon belül. Akiknél megjelennek a tünetek, azoknak erősebben reagál az immunrendszerük, ezért hajlamosabbak az olyan allergiás megbetegedésekre is, mint az asztma és a szénanátha (rhinitis). Az atópiás bőr természeténél fogva száraz. Az egészséges bőr felszínét egy zsírban (lipidekben) gazdag védőréteg óvja, ami az atópiás bőrnél nincs jelen (de ne aggódjon, azért vagyunk itt, hogy segítsünk). Ezt nevezzük “bőrbarriernek” vagy “barrier funkciónak”. Az ekcémára hajlamos bőr olyan, mintha "lecsupaszították” volna, így a környezetünkben előforduló allergének képesek behatolni a felhám mélyebb rétegeibe, ahol kiváltják az immunrendszer túlzott reakcióját. Ez okozza az atópiás ekcéma klinikai jeleinek megjelenését: viszketést, a gyulladást és a váladékozást. A környezeti tényezők, mint például a szennyezett levegő szintén magyarázatot adhatnak az atópiás dermatitisz egyre gyakoribb előfordulására az utóbbi években. Emellett azt is bebizonyították, hogy a bőrfelszínen található jótékony baktériumok egyensúlyának felborulása az atópiás ekcéma egyik tényezője lehet.

Milyen tünetei vannak az atópiás dermatitisznek?

 • Ekcéma az arcon

Az atópiás ekcéma tünetei a nagyon száraz, feszülő és viszkető bőr. Kisbabáknál főként az arcon jelenik meg. Jellemző lehet még az arcon megjelenő atópiás dermatitiszre a hámlás és az érdes, piros foltok. Az arcon megjelenő atópiás ekcéma szemmel is jól látható jelei komoly hatással lehetnek az érintett gyerekek komfortérzetére, hiszen nyilvános közegben kínosan vagy kellemetlenül érezhetik magukat miatta. Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel és a fellángolások közötti napi bőrápolási rutinnal gyermeke atópiás ekcémája szinte teljesen tünetmentessé válhat.

 • A test többi részét érintő ekcéma

Újszülötteknél az atópiás dermatitisz leggyakrabban az arcon fordul elő, főként az orcákon és az állon. Ahogy a gyermek növekszik az ekcémás foltok inkább a nyak-, a könyök-, a csukló- és a térd körüli érzékenyebb bőrön jelentkeznek. Az ekcéma tünetei közé tartoznak a száraz, intenzíven viszkető foltok a bőrön, gyakran láthatóak a vakarózás nyomai is. A bőr ezeken a helyeken idővel utcakőszerűen megvastagszik (ez az úgynevezett lichenifikáció). Ha gyermekénél fennáll a fenti tünetek bármelyike, keresse fel háziorvosát vagy egy bőrgyógyászt.

Mikor alakul ki az atópiás dermatitisz?

 • Ekcéma kisbabáknál

Az atópiás dermatitisz vagy atópiás ekcéma gyakran már a születés utáni első hónapokban megjelenik. A kisbaba atópiás dermatitiszre hajlamos bőre szappanhelyettesítőkkel (ún. syndetekkel) történő tisztítással és emolliensekkel kezelhető. Ne habozzon kifejezetten atópiára hajlamos bőrre megfelelő emolliens testápolót használni már a kisbabája születését követő első napoktól kezdve.

 • Hogyan gyógyítható az atópiás ekcéma gyermekeknél?

Az 1 éves koruk előtt atópiás ekcémában szenvedő gyermekek 50%-ánál magától elmúlik a betegség, mire 5 évesek lesznek. Nem létezik végleges gyógymód, de a nagyon száraz bőr hatékonyan kezelhető: használjunk szappanmentes tisztálkodókat, a forró fürdő helyett inkább zuhanyozzunk langyos vízzel, valamint alkalmazzunk emolliens testápolókat naponta kétszer. Az ekcéma akut fellángolásai kezelhetőek helyileg alkalmazott kortikoszteroidos krémekkel, de ezeket mellékhatásaik miatt csak korlátozott ideig szabad használni, mivel például a bőr elvékonyodásával járhatnak.

"AZ EKCÉMA FERTŐZŐ?"
Nem! Az ekcéma egy atópiás (allergiás) állapot, amely öröklődik, elsősorban kisbabákat és gyerekeket érint. Az ekcémát senki sem tudja csak úgy "elkapni".

"MI A KÜLÖNBSÉG AZ EKCÉMA ÉS A PIKKELYSÖMÖR KÖZÖTT?"
A pikkelysömör (psoriasis) vastag, piros, pikkelyes foltokat okoz a bőrön, általában a könyök és a térd körül. A viszketés nem jellemző tünete. Az ekcéma is száraz, piros foltokat okoz, azonban ezek jellemzően nem olyan vastagok, és általában a nyak, a könyök- és térdhajlatokban (vagy kisbabáknál az arcon) jelentkeznek. Az ekcémára jellemző az intenzív viszketés, és akár vakarásnyomok, berepedések is láthatóak a bőrön.

Komoly hatással van a gyerekek életminőségére?

Az atópiás dermatitisz elsődleges tünete a bőr erőteljes viszketése ("pruritus"), ami nagy hatással van a gyermek jóllétére. Gyakori probléma az alvászavar, a hangulatingadozások és az állandó kellemetlen érzet. Ha egy gyermeknek atópiás ekcémája van, az kihat az egész családra: 

 • Az atópiás gyermekek 58%-a küzd alvászavarral
 • A szülők 31%-a állítja azt, hogy a tünetek hatással vannak a mindennapi életükre
 • A szülők 85%-a érzi úgy, hogy gyermekük betegsége befolyásolja az érzelmi állapotukat

Ne vakarja, inkább enyhítse a viszketést!

Bár a vakarás egy időre enyhíti a viszketést, azonban az ekcéma tüneteit súlyosbítja, mert tovább károsítja a bőr védőrétegét. Az eredmény a rendkívül frusztráló viszketés-vakarózás ciklus. Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma ördögi körének megszakításához ezért alapvetően fontos a viszketés enyhítése. 

5 top tippünk egy kevésbé viszkető élethez!

1. Gyengéden tisztísa az atópiás bőrt!

Fürdés helyett válassza inkább a rövid, maximum 10 perces langyos zuhanyozást! Kerülje az agresszív, habzó termékeket, helyettük válasszon olyan szappanmentes tisztálkodószereket, mint a syndetek, amelyek nem irritálják a bőrt! Ügyeljen arra is, hogy 3 éves kor felett a legérzékenyebb bőrre alkalmas samponokat használja! Minden zuhanyzás után használjon kifejezetten atópiára hajlamos bőrre kifejlesztett emolliens testápolót!

2. Atópiára hajlamos a bőre? Vegye fel a harcot a poratkákkal!

Az atópiás ekcéma tünete a nagyon száraz, lipidhiányos bőr, mely nem rendelkezik teljes védelemmel a környező allergének, például a háziporatka ellen. Porszívózzon rendszeresen és szellőztessen naponta, főleg a hálószobákban! Szükség esetén vásároljon kifejezetten poratka elleni matracvédőket és párnákat!

3. Gondoskodjon a pihentető alvásról!

Az atópiára hajlamos bőr jellemzője a száraz és viszkető bőr, ami különösen éjszakánként zavarja nagyon a gyerekeket… és a szülőket is! Tartsa a hálószoba hőmérsékletét 18 és 20 fok között, ezzel segítheti az egész család nyugodt alvását, mivel ez megakadályozza, hogy a levegő túl száraz legyen! Szükség esetén használjon párásítót! ...és persze ügyeljen arra, hogy este is használjon emolliens testápolót!

4. A pamut az ideális ruhaanyag az atópiás ekcémára hajlamos bőr számára.

Ha száraz a bőre, kerülje a túlzott izzadást, mert irritációt okozhat! Ne hordjon gyapjút és a szintetikus anyagokat! Helyette válassza a jól lélegző, bőrbarát, puhább pamutot! Ha mégis megizzadna edzés közben, akkor…👇🏻

5. Élvezze a sportolást, de utána rögtön zuhanyozzon le!

A testmozgást nem zárja ki, ha ekcémára hajlamos bőre van, de ne hagyja az izzadságot hosszabb ideig a bőrén, mert irritációt okozhat. A legjobb, amit tehet, ha laza, jól lélegző ruházatot visel, amely elvezeti az izzadságot a bőrről. Sportolás után azonnal zuhanyozzon le a megfelelő krémes lemosót használva, majd kenje be magát atópiára hajlamos bőrre való testápolóval! A testápoló a hidratálás mellett segíthet visszaállítani a bőrön lévő jótékony baktériumok egyensúlyát.

Ki kezeli az atópiás dermatitiszt, ha az életmódváltás nem elegendő?

Ha úgy gondolja, hogy gyermekének ekcémája lehet, a probléma kezelésére leginkább alkalmas szakember a bőrgyógyász. Csak a bőrgyógyász tud pontos diagnózist adni, kezelést felírni és megfelelő tanáccsal szolgálni. Az atópiás dermatitisz enyhébb esetében kezelhet a háziorvosa is, emellett a megfelelő kezelésekről mindig érdemes tanácsot kérni a gyógyszerészektől is.

Értsük meg jobban az atópiás dermatitisz kezelését

Az ekcéma napi ápolása alapvetően kétfajta lehet: a fellángolás kezelése, illetve a fenntartó ápolás a köztes időszakban.

AZ ATÓPIÁS EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁNAK KEZELÉSE

Amikor súlyosak az atópiás dermatitisz tünetei (száraz piros foltok, vakarásnyomok, egyéb bőrhibák…), a bőrgyógyászok kortikoszteroidos krémeket írnak fel. Ezek az ekcéma elleni kezelések gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért közvetlenül a gyulladt területeken kell őket alkalmazni, hogy nyugtassák a bőrt és mérsékeljék a vakarás okozta károsodásokat a lehető leggyorsabban. Általában a kortikoszteroidok napi kétszeri használata ajánlott. De mennyire biztonságosak ezek a krémek?

MEGFELELŐ HASZNÁLAT MELLETT A SZTEROIDOS KRÉMEK BIZTONSÁGOSAK.

Egyes országokban a kortizon alkalmazása kevésbé népszerű a feltételezett mellékhatásai miatt: vízvisszatartás, alvászavarok, lassabb növekedés stb. Ezeket a mellékhatásokat azonban csak a szájon át alkalmazott kortikoszteroidoknál tapasztalták. 
Krém formájában a szteroid a bőr felszínén marad és nincsenek ezekhez hasonló súlyos mellékhatásai. Tanácsos azonban bizonyos mértékű óvatosság, mivel a helyileg, a bőrön alkalmazott szteroidok túlzott használata vékonyíthatja és meggyengítheti a bőrt. Ezért nem ajánlott a szteroidos krémek használata az arcon, ahol a bőr vékonyabb.

A NYUGALMI ÁLLAPOT FENNTARTÁSA EMOLLIENSEKKEL.

A fellángolások közötti fenntartó fázis az atópiára hajlamos bőr ápolásának fontos része. 
Amint eltűnnek az atópiás ekcémás foltok, az emolliens krémek segítenek helyreállítani a bőrfelszín olajos-vizes felépítésű védekező rendszerét (azaz a korábban említett “hidrolipid réteget” vagy “bőrbarriert”), így megakadályozzák az irritáló anyagok behatolását. Az atópiára hajlamos bőrre való hidratáló bőrápolókat naponta egyszer vagy kétszer kell alkalmazni az egész testen. Hidratálják a bőrt és hozzájárulnak a jótékony baktériumok egyensúlyának helyreállításához. Ennek következtében csökkentik a száraz bőr okozta viszketést, valamint megelőzik az ekcéma belobbanásának kialakulását, mérséklik a fellángolások hosszát. A gazdag emolliens bőrápolók hidratálják és óvják a bőrt, gátolják, hogy a környezet károsító hatások bántsák a bőrét, így lehetősége van megtörni a viszketés és vakarózás ördögi körét.

Forrás: www.larocheposay.hu

Kapcsolódó termékek
La Roche-Posay Cicaplast B5+ nyugtató regeneráló balzsam

La Roche-Posay Cicaplast B5+ nyugtató regeneráló balzsam

3 742 Ft-tól
Kiszerelés: 40ML-100ML
La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M ECO lipidpótló testápoló

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M ECO lipidpótló testápoló

6 353 Ft
Kiszerelés: 200ML
EP
EP
La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M lipidpótló testápoló balzsam

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M lipidpótló testápoló balzsam

8 964 Ft
Kiszerelés: 400ML
EP
EP
La Roche-Posay Lipikar Surgras koncentrált krém-tusfürdő

La Roche-Posay Lipikar Surgras koncentrált krém-tusfürdő

5 918 Ft
Kiszerelés: 400ML
La Roche-Posay Lipikar Surgras szappan

La Roche-Posay Lipikar Surgras szappan

2 698 Ft
Kiszerelés: 150g
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ kímélő lipidpótló krém-tusfürdő (szappanmentes)

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ kímélő lipidpótló krém-tusfürdő (szappanmentes)

6 005 Ft
Kiszerelés: 400ML
EP
EP
La Roche-Posay Termálvíz spray

La Roche-Posay Termálvíz spray

3 480 Ft
Kiszerelés: 150ML

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

A Sütikezelés a honlapon oldalon megtalál minden információt a sütikről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmypharma.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmypharma.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountmypharma.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDmypharma.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*mypharma.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_fbpmypharma.huA Facebook Pixel által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez, hogy hirdetéseink a megfelelő célközönséget érjék el.3 hónap
Fel

Az Ön kosara

Az Ön kosara üres.