EP

GyógyszerGyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Analgesin Dolo 220mg filmtabletta

Termékazonosító: 1019070
Gyártó: Krka d.d.
Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta felnőttek és 16 évesnél idősebb gyermekek számára javallott enyhe-mérsékelt fájdalom (pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom) rövid távú, tüneti kezelésére.
1 665 Ft
Kiszerelés: 20X
Beszerzés 1-3 munkanap
Beszerzés 1-3 munkanap
Ingyenes szállítás: 12 000 Ft-tól
Szállítási idő: 2021. 12. 10. - 15.

Pro

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz és számtalan oka lehet. Kezelésére elsősorban nemszteroid gyulladáscsökkentőket használhatuk, melyek közül legkedveltebbek talán az ibuprofén, dikofenac, vagy a paracetamol tartalmú gyógyszerek. Kedvező hatása lehet a különböző illóolajoknak (pl: levendula, rozmaring), melyek a bőrbe dörzsolve, esetleg belélegezve alkalmazhatóak. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel és sok esetben a magnézium B6-vitamin kombináció is pozitívan járul hozzá a fájdalom csillapításhoz.

Kontra

Az ok feltárása rendkívül fontos. Ismétlődő megjelenés esetén meggondolandó a fejfájás-napló vezetése. Krónikus fejfásjással, vagy hirtelen fellépő éles fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Mindig figyeljünk arra, hogy a készítményeket csak az előírt adagban alkalmazzuk, májelégtelenség esetén kerüljük a paracetamolt és kombinációit. Rendszeres fájdalomcsillapító használat esetén mindenképpen figyeljunk a gyomornyálkahártya védelmére, valamint magas vérnyomás betegség esetén a vérnyomásunkra.

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta
naproxen-nátrium

Gyorsan csillapítja a fájdalmat.

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei három napon belül nem enyhülnek, vagy éppen
súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta (a továbbiakban: Analgesin Dolo) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Analgesin Dolo szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Analgesin Dolo-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Analgesin Dolo-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer az Analgesin Dolo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Analgesin Dolo fájdalmat enyhítő és gyulladást csökkentő gyógyszer. A prosztaglandinok képződésének gátlásával hat. A fájdalomcsillapító hatás rövid időn belül jelentkezik és akár 12 órán át tart.

Az Analgesin Dolo enyhe-mérsékelt fájdalom (pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom) rövid távú, tüneti kezelésére javasolt.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha 3 napos kezelés után nem érzi jobban, vagy éppen rosszabbul érzi magát.

2. Tudnivalók az Analgesin Dolo szedése előtt

Ne szedje az Analgesin Dolo-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a naproxen-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha légzési nehézséget (hörgőasztma), csalánkiütést (urtikária) vagy orrnyálkahártya-gyulladást (rinitisz) tapasztalt; illetve orrpolip vagy súlyos allergiás reakció alakult ki Önnél, amely légzési nehézséggel, vagy szédüléssel járt acetilszalicilsav, vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) szedésekor;
- ha gyomor- vagy bélfekélye vagy emésztőrendszeri vérzése van, vagy volt;
- ha NSAID-ok szedése során emésztőrendszeri vérzése volt, vagy a gyomor-, illetve a bélfal átlyukadása (gyomor-, bélperforáció) alakult ki Önnél;
- ha súlyos máj- vagy vesekárosodása van;
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved;
- ha Ön a terhessége utolsó három hónapjában van;
- ha Önnek agyi érből származó vagy egyéb aktív vérzése van.
- Ne adja a gyógyszert 2 év alatti gyermeknek!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Általános tudnivalók

A mellékhatások gyakorisága a gyógyszeradagtól és a kezelés időtartamától függ. Emiatt az Analgesin Dolo-t a fájdalom csillapításához szükséges legkisebb hatásos dózisban és a legrövidebb ideig alkalmazzák.

A naproxen-nátrium és más NSAID-ok (pl. szelektív COX-2 gátlók) egyidejű szedése kerülendő.

A naproxen-nátrium tartós alkalmazása során ellenőrizni kell az Ön máj- és veseműködését, különösen, ha Önnek károsodott a máj- vagy veseműködése, ha szívproblémái vannak, ha vizelethajtókat szed vagy idősebb 65 évesnél.

Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt Analgesin Dolo-t szedne:
- Ha Ön idősebb 65 évesnél, mivel Önt fokozottan fenyegeti súlyos (főként a gyomrot érintő) mellékhatások kockázata, amelyek akár végzetesek is lehetnek.
- Ha gyomor-, vagy bélvérzése, -fekélye vagy -perforációja van, vagy volt korábban, akkor Önnek szoros orvosi ellenőrzésre van szüksége. Súlyos gyomor-bélrendszeri mellékhatások akkor is kialakulhatnak, ha korábban semmi ilyen problémája nem volt: mint pl. vérzés és a bélfal kilyukadása (bélperforáció), amely végzetes is lehet.
- Ha Önnél korábban előfordult gyomor-bélrendszeri betegség (pl. kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség), mert ezek kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak.
- Ha Ön máj- vagy vesekárosodásban szenved, vagy szenvedett.
- Ha Önnek bármilyen szívproblémája van, vagy volt.
- Ha Önnek magas vérnyomása van, vagy volt korábban.
- Ha Ön teherbe szeretne esni, vagy ha nehezen esik teherbe.
- Ha Önnek bármiféle allergiás reakciója, asztmája, idült légzőszervi betegsége vagy orrpolipja van, vagy volt.

Gyomor-bélrendszeri hatások

Mindegyik NSAID alkalmazása során beszámoltak a kezelés során bármikor, figyelmeztető tünetekkel, vagy ezek nélkül jelentkező gyomor-, bélvérzésről, -fekélyről vagy -perforációról, melyek végzetesek lehetnek.

A gyomor-, bélvérzés, -fekély vagy -perforáció kockázata nagyobb a gyógyszer (NSAID) adagjának növelése esetén, és olyan betegeknél, akiknek korábban már volt fekélyük, továbbá az időseknél. A kezelést az elérhető legkisebb adaggal kell kezdenie.

Számoljon be kezelőorvosának bármilyen szokatlan hasi panaszáról (legfőképpen gyomor-, bélvérzésről), ha az Ön kórelőzményében gyomor-bél toxicitás szerepel - különösen, ha Ön időskorú.

A gyógyszer egyidejű alkalmazása olyan gyógyszerekkel, amelyek ízületi fájdalom és gyulladás kezelésére (kortikoszteroidok), vagy vérrögképződés megelőzésére (warfarin) használatosak, továbbá a gyógyszer egyidejű alkalmazása szelektív szerotonin-visszavétel gátlókkal, véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. aszpirin) (lásd az Alkalmazási előírás 4.5 pontjában) fokozhatja a gyomor-bélrendszerben a fekélyképződés, vagy a vérzés kockázatát.

A szív-érrendszerre és az agyi erekre gyakorolt hatások
Az olyan gyógyszerek, mint pl. az Analgesin Dolo, a szívroham (szívinfarktus) vagy a szélütés (sztrók) kismértékben fokozott kockázatával járhatnak. Bármilyen kockázat nagyobb valószínűséggel lép fel nagy adagok és hosszan tartó kezelés esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot.

Ha Önnek szívproblémái vannak, előzőleg már elszenvedett sztrókot, vagy ha úgy véli, hogy ezek kockázata fennállhat Önnél (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), meg kell beszélnie a gyógyszerszedést kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

Bőrreakciók
Nagyon ritkán beszámoltak súlyos - olykor végzetes - bőrreakciókról, különösen a NSAID kezelés megkezdésekor. Ha bármiféle bőrkiütést, viszketést, nyálkahártya-elváltozásokat vagy allergiás/túlérzékenységre utaló tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához.

Túlérzékenységi reakciók
Súlyos, heveny allergiás reakciókat nagyon ritkán észleltek. Önnél könnyebben kialakulhatnak ezek a reakciók, ha arc- vagy garatduzzanat jelentkezik Önnél, ha bármiféle allergiát, asztmát, idült orrnyálkahártya-gyulladást vagy idült légzőszervi betegséget állapítottak már meg Önnél. Súlyos allergiás reakció esetén már az első jelek észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését.

A termékenységgel kapcsolatos óvintézkedések
Ez a készítmény olyan gyógyszercsoportba tartozik (NSAID-ok), amely károsíthatja a női termékenységet. Ez a hatás kezelés abbahagyását követően beavatkozás nélkül megszűnik.

Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazza az Analgesin Dolo-t 16 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és az Analgesin Dolo
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Némelyik gyógyszerrel kölcsönhatás alakul ki, ennek eredményeként akár ezek hatása, akár az Analgesin Dolo hatása fokozódhat, vagy csökkenhet. Ez a következő gyógyszerekkel kapcsolatban fordul elő:
- más fájdalomcsillapítók (acetilszalicilsav és más nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek),
- véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin),
- depresszió kezelésére használatos gyógyszerek (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók),
- cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek (szulfonilureák),
- epilepszia kezelésére használatos gyógyszerek (hidantoin-származékok),
- magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszerek,
- vizeletürítést fokozó gyógyszerek (furoszemid),
- elmebetegségek kezelésére használatos gyógyszerek (lítium),
- a húgysav szervezetből történő kiürülését elősegítő és a köszvényes rohamokat megelőző gyógyszerek (probenecid),
- az immunrendszer működését csökkentő gyógyszerek (ciklosporin),
- rosszindulatú daganatok kezelésére használatos gyógyszerek (metotrexát),
- AIDS kezelésére használatos gyógyszerek (zidovudin),
- ízületi fájdalom és gyulladás kezelésére használatos gyógyszerek (kortikoszteroidok).

Az Analgesin Dolo egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettákat elegendő mennyiségű folyadékkal és lehetőleg étellel vegye be.
Ne fogyasszon alkoholt a naproxen-nátrium kezelés során, mert az alkohol fokozhatja a NSAID-ok alkalmazásával járó gyomor-, bélvérzés kockázatát.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat - vagy azt gyanítja, hogy terhes vagy terhességet tervez - kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt bevenné ezt a gyógyszert.

A naproxen-nátrium alkalmazása nem ajánlott a terhesség során. Az orvos határozza meg, hogy a terhes nő számára biztosított előnyök meghaladják-e a magzati kockázatot. Emiatt ezt a gyógyszert csakis orvosa tanácsára szedje a terhesség alatt.
A terhesség utolsó harmadában nem szabad szednie ezt a gyógyszert.
Az Analgesin Dolo-val végzett kezelés alatt a szoptatás nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Analgesin Dolo általában nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. NSAID-ok bevétele után mellékhatások, például szédülés, álmosság, kimerültség és látászavarok lehetségesek. Ha ez előfordul, a betegek nem vezethetnek gépjárművet, és nem kezelhetnek gépeket.

3. Hogyan kell szedni az Analgesin Dolo-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag felnőttek és 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek számára 1 db filmtabletta 8-12 óránként.
Vagy: a kezdő adag 2 db filmtabletta, majd, ha szükséges, további 1 db filmtabletta 8-12 óra múlva.

A tablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal, étkezés közben vagy étkezés után kell bevenni. Érzékeny gyomrú betegeknek célszerű az étkezések alatt bevenni a tablettákat.

A maximális napi adag 3 filmtabletta (ami 660 mg naproxen-nátriumnak felel meg).

Ne szedje az Analgesin Dolo-t 7 napnál tovább. Ha 3 napos kezelés után nem érzi jobban, vagy éppen rosszabbul érzi magát, forduljon orvoshoz.

Gyermekek és serdülők
Az adagolás 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek esetében ugyanaz, mint a felnőtteknél.
Az Analgesin Dolo nem alkalmazható 16 év alatti gyermekeknél.

Időskorúak
Az idős betegek ajánlott maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva. Tanácsos a legkisebb hatásos dózist alkalmazni.

Vesekárosodásban szenvedő betegek
Az Analgesin Dolo ajánlott maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva. Tanácsos a legkisebb hatásos dózist alkalmazni.
Ne szedjen Analgesin Dolo-t, ha Ön súlyos vesekárosodásban szenved (lásd NE szedje a Analgesin Dolo-t).

Májkárosodásban szenvedő betegek
Májkárosodásban szenvedő betegek maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva.
Ne szedjen Analgesin Dolo-t, ha Ön súlyos májkárosodásban szenved (lásd "Ne szedje az Analgesin Dolo-t").

Ha az előírtnál több Analgesin Dolo-t vett be
A túladagolás hasi fájdalmat, hányingert, hányást, szédülést, fülcsengést, ingerlékenységet, súlyosabb esetekben vérhányást (hematemezist) vagy emésztett vért tartalmazó széklet ürítését (meléna), öntudatzavarokat, légzési rendellenességeket, görcsrohamokat és veseelégtelenséget eredményezhet.
Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, azonnal tájékoztassa a kezelőorvosát, és hagyja abba a gyógyszer szedését!

Ha elfelejtette bevenni az Analgesin Dolo-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Analgesin Dolo szedését
Ha Ön rövid távú fájdalomcsillapításra szedi a naproxen-nátriumot, biztonsággal abbahagyhatja a szedését, amint nincs már szüksége rá.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (100 -ből 1-10 beteget érinthet):
- hányinger, emésztési panasz, gyomorégés, hányás, gyomorfájdalom, bélgázok, hasi fájdalom, hasi panaszok;
- fejfájás, szédülés, álmosság.

Nem gyakori (1000 -ből 1-10 beteget érinthet):
- allergiás reakciók (arcduzzanat vizenyő miatt), az arc és a garat duzzanata (angioödéma);
- alvászavarok, izgatottság;
- fülcsengés (tinnitusz), hallászavarok;
- látászavarok;
- bőr alatti bevérzések;
- hasmenés, székrekedés;
- bőrkiütés, viszketés (pruritusz);
- kóros veseműködés;
- hidegrázás;
- a boka, a lábfej vagy az ujjak duzzanata (perifériás vizenyő).

Ritka (10 000 -ből 1-10 beteget érinthet):
- gyomorfekély (úgynevezett peptikus fekély), gyomor-, bélvérzés és/vagy a gyomorfal kilyukadása, vérhányás a gyomorból vagy a nyelőcsőből (hematemezisz), vér a székletben, szurokszéklet (meléna), szájüregi gyulladás (sztomatitisz), hasi fájdalommal vagy hasmenéssel járó vastagbélgyulladás súlyosbodása (akut kólitisz súlyosbodása), Crohn-betegség súlyosbodása;
- fényérzékenység, szőrzet-, és hajhullás (alopécia), a bőr, a szájnyálkahártya, a kötőhártya és a nemi szervek felhólyagosodásával járó súlyos betegség (hólyagcsás-hólyagos bőrkiütés, pl. Stevens-Johnson-tünetegyüttes és toxikus epidermális nekrolízis).

Nagyon ritka (10 000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- vérsejtszámok változásai, pl. granulocitopénia, trombocitopénia, aplasztikus anémia, hemolítikus anémia;
- agyhártyagyulladáshoz hasonló reakció;
- szaporább szívverés (tahikardia), duzzanat (vizenyő), magas vérnyomás (hipertónia), pangásos szívelégtelenség;
- nehézlégzés (diszpnoé), asztma;
- vastagbél-gyulladás, a szájnyálkahártya gyulladása (sztomatitisz);
- a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése a kóros májműködés vagy a vérsejtek rendellenességei miatt (sárgaság), májgyulladás (hepatitisz), májenzimek vérszintjének változásai (kóros májfunkciós értékek).

Nem ismert (a mellékhatás gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):
- a gyomornyálkahártya gyulladása (gasztritisz).

Az Analgesin Dolo alkalmazása a szívroham (szívizom-elhalás) kismértékben fokozott kockázatával járhat.

Azonnal hagyja abba az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta szedését és kérje orvos tanácsát, ha a következő állapotok bármelyikét tapasztalja:
- hirtelen és nagyfokú vérnyomásesés,
- a szívverés felgyorsulása vagy lelassulása,
- szorongás, izgatottság, eszméletvesztés,
- légzési vagy nyelési nehézség,
- bőrreakciók, pl. viszketés, bőrkiütés, arc- és garatduzzanat, a bőr kivörösödése,
- heves hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Analgesin Dolo-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Analgesin Dolo?
A készítmény hatóanyaga: naproxen-nátrium. Filmtablettánként 220 mg naproxen-nátrium, amely megfelel 200 mg naproxennek.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: povidon K30, mikrokristályos cellulóz, talkum és magnézium sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 8000, indigókármin (E132) és kálium-alumínium-szilikát (E555).

Milyen az Analgesin Dolo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A filmtabletta ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború, világos kékesszürke színű, fémfényű. Magassága 4,2-4,6 mm, hossza 13,5-13,8 mm.

10 db, 20 db vagy 30 db filmtabletta, buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

OGYI-T-22359/09 10x
OGYI-T-22359/10 20x
OGYI-T-22359/11 30x

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Portugália
Neuredon 200 mg comprimidos revestidos por película
Ausztria
Nalgesin 200 mg Rapid Filmtabletten
Finnország
Nalgesin One
Lengyelország
Nalgesin Mini
Lettország
Nalgedol 220 mg apvalkotas tablets
Magyarország
Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta
Románia
Nalgesin 220 mg comprimate filmate

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.május

 

7

 

 

 

OGYÉI/15076/2016

Javallat

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta felnőttek és 16 évesnél idősebb gyermekek számára javallott:
- enyhe-mérsékelt fájdalom (pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom) rövid távú, tüneti kezelésére.

Hatóanyag

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

220 mg naproxen-nátriumot tartalmaz filmtablettánként, ami megfelel 200 mg naproxennek.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Segédanyagok

Tablettamag: povidon K30, mikrokristályos cellulóz, talkum, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 8000, indigókármin (E132), kálium-alumínium-szilikát (E555).

Adagolás

Adagolás

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha legkisebb hatásos dózist a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 4.4 pont).

Felnőttek és 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek
Az ajánlott adag felnőttek és 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek számára 1 filmtabletta 8-12 óránként.
Alternatívaként, a kezdő adag 2 filmtabletta, amelyet további egy filmtabletta bevétele követ 8-12 óra múlva, ha ez szükséges.
A maximális napi adag 3 filmtabletta.
A kezelés időtartama 7 nap. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, vagy a tünetek változnak, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Idősek
Az időskorú betegek maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva. A túladagolás kockázata miatt ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni idős betegeknél (lásd 4.4 pont). A lehető legalacsonyabb dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni, mivel az időskorúaknál fokozott a mellékhatások kialakulásának kockázata.

Vesekárosodásban szenvedő betegek
Vesekárosodásban szenvedő betegek számára a maximális napi adag 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva.
Ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni vesekárosodásban szenvedő betegeknél (lásd 4.4 pont). A metabolit felhalmozódásának elkerülése érdekében dóziscsökkentés szükséges azoknál a betegeknél, akiknél a kreatinin-clearance nagyobb, mint 30 ml/perc. A naproxen-nátrium nem ajánlott azon betegek számára, akiknél a kreatinin-clearance kevesebb mint 30 ml/perc (lásd 4.3 és 4.4 pont).

Májkárosodásban szenvedő betegek
Májkárosodásban szenvedő betegek maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva.
Ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni májkárosodásban szenvedő betegeknél (lásd 4.4 pont). A túladagolás kockázata miatt ezeknél a betegeknél dóziscsökkentés szükséges. A naproxen-nátrium nem ajánlott súlyos májkárosodásban szenvedő betegek számára (lásd 4.3 és 4.4 pont).

Gyermekek és serdülők
Az adagolás 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek számára azonos a felnőttekével.
Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott 16 éves kor alatti gyermekeknél, mivel testsúly alapú adagolása nem lehetséges.
Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta biztonságosságát és hatásosságát 2 év alatti gyermekek esetében nem igazolták.

Az alkalmazás módja
A filmtablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal, vagy étkezés után kell bevenni. Érzékeny gyomrú betegeknek étkezés közben ajánlott bevenni a filmtablettát.

Várandósság, szoptatás

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
A prosztaglandin-szintézis gátlása kedvezőtlenül hathat a terhességre és/vagy az embrionális/magzati fejlődésre. Epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok arra utalnak, hogy a prosztaglandin-szintézis gátlók kora terhesség alatt történő alkalmazása után megnő a vetélés, a cardiális malformáció és a gastroschisis kockázata. A cardiovascularis malformáció abszolút kockázata kevesebb, mint 1%-ról legfeljebb kb. 1,5%-ra nőtt. A kockázat várhatóan a dózissal és a kezelés időtartamával együtt nő.

Állatoknál kimutatták, hogy prosztaglandin-szintézis inhibitor alkalmazása a pre- és posztimplantációs veszteség és az embriofoetalis letalitás fokozódását eredményezi. Emellett állatoknál, amelyeknek az organogenesis időszaka alatt prosztaglandin-szintézis inhibitort adtak, nőtt a különböző malformációk, köztük a cardiovascularis malformációk előfordulási gyakorisága. A terhesség első és második trimesztere során a naproxen-nátriumot nem szabad alkalmazni, csak ha ez egyértelműen szükséges. Ha gyermekvállalást tervező nő szed naproxen-nátriumot vagy azt a terhesség első és második harmadában alkalmazzák, akkor annak adagját a lehető legkisebbre és a kezelés időtartamát a lehető legrövidebbre kell korlátozni.

A terhesség harmadik harmadában (mindegyik) prosztaglandin-szintézis gátló magzatra gyakorolt káros hatásai:
* cardiopulmonális toxicitás (a ductus arteriosus korai záródása és pulmonális hypertonia);
* a vese működészavara, ami oligo-hydramnionnal járó veseelégtelenséggé súlyosbodhat.

Az anyát és az újszülöttet a terhesség végén fenyegető veszélyek:
* a vérzési idő lehetséges meghosszabbodása thrombocyta-aggregációt gátló hatással, ami akár rendkívül alacsony dózisok mellett is előfordulhat;
* a méhösszehúzódások gátlása, ami késői vagy elhúzódó vajúdást eredményez.

A fentiek miatt a naproxen-nátrium ellenjavallt a terhesség harmadik harmadában.

Szoptatás
Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott a szoptatás során, mivel kiválasztódik az anyatejbe.

Termékenység
Egyes bizonyítékok amellett szólnak, hogy a ciklooxigenázt/prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek az ovulációra hatva károsíthatják a női termékenységet. Ez a kezelés abbahagyását követően reverzibilis.

Önnek ajánljuk
Ibumax 200mg filmtabletta

Ibumax 200mg filmtabletta

1 133 Ft
Kiszerelés: 20X
EP
EP
Apranax Dolo 220mg filmtabletta

Apranax Dolo 220mg filmtabletta

1 182 Ft-tól
Kiszerelés: 20X-30X
-EP
-EP
Algoflex DUO 400mg/100mg filmtabletta

Algoflex DUO 400mg/100mg filmtabletta

Gyógyszerész tipp
2 275 Ft 2 844 Ft
Kiszerelés: 24X
-20%EP
-20%
Gyógyszerész tipp
Algoflex Neo 200mg filmtabletta

Algoflex Neo 200mg filmtabletta

1 639 Ft 2 049 Ft
Kiszerelés: 20X
-20%EP
-20%EP
Aleve filmtabletta

Aleve filmtabletta

1 171 Ft-tól
Kiszerelés: 12X-24X
EP
EP
Dolowill Forte 400mg filmtabletta

Dolowill Forte 400mg filmtabletta

1 184 Ft 1 821 Ft
Kiszerelés: 20X
-35%EP
-35%EP
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta

Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta

1 196 Ft-tól 1 424 Ft-tól
Kiszerelés: 10X-30X
-16%EP
-16%EP
Béres Trinell Pro filmtabletta

Béres Trinell Pro filmtabletta

998 Ft-tól
Kiszerelés: 10X-20X
-EP
-EP

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

A Sütikezelés a honlapon oldalon megtalál minden információt a sütikről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmypharma.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmypharma.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountmypharma.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDmypharma.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*mypharma.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_fbpmypharma.huA Facebook Pixel által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez, hogy hirdetéseink a megfelelő célközönséget érjék el.3 hónap
Fel

Az Ön kosara

Az Ön kosara üres.