EP

GyógyszerGyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Advil Cold Rapid lágy kapszula

Termékazonosító: 1020993
Az Advil Cold Rapid lágy kapszula a megfázás és az influenza tünetei, például az orrdugulással és az orrmelléküregek eldugulásával járó fejfájás, láz, torokfájás, kisebb fájdalmak enyhítésére javasolt felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél.
1 577 Ft
Kiszerelés: 10X
Beszerzés 1-3 munkanap
Beszerzés 1-3 munkanap
Ingyenes szállítás: 12 000 Ft-tól
Szállítási idő: 2021. 12. 08. - 13.

Pro

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz és számtalan oka lehet. Kezelésére elsősorban nemszteroid gyulladáscsökkentőket használhatuk, melyek közül legkedveltebbek talán az ibuprofén, dikofenac, vagy a paracetamol tartalmú gyógyszerek. Kedvező hatása lehet a különböző illóolajoknak (pl: levendula, rozmaring), melyek a bőrbe dörzsolve, esetleg belélegezve alkalmazhatóak. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel és sok esetben a magnézium B6-vitamin kombináció is pozitívan járul hozzá a fájdalom csillapításhoz.

Kontra

Az ok feltárása rendkívül fontos. Ismétlődő megjelenés esetén meggondolandó a fejfájás-napló vezetése. Krónikus fejfásjással, vagy hirtelen fellépő éles fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Mindig figyeljünk arra, hogy a készítményeket csak az előírt adagban alkalmazzuk, májelégtelenség esetén kerüljük a paracetamolt és kombinációit. Rendszeres fájdalomcsillapító használat esetén mindenképpen figyeljunk a gyomornyálkahártya védelmére, valamint magas vérnyomás betegség esetén a vérnyomásunkra.

Betegtájékoztató

Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula
ibuprofén / pszeudoefedrin-hidroklorid

Mielőtt elkezdi szedni az Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszulát (továbbiakban: Advil Cold Rapid), olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Az Advil Cold Rapid orvosi rendelvény nélkül kapható. Az Advil Cold Rapid-ot mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
* Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
* További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
* Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
* Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Advil Cold Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Advil Cold Rapid szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Advil Cold Rapid-ot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Advil Cold Rapid-ot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer az Advil Cold Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Advil Cold Rapid?
Az Advil Cold Rapid két hatóanyagot, ibuprofént és pszeudoefedrint tartalmaz.
* Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó gyógyszer. Csillapítja a fájdalmat és a lázat.
* A pszeudoefedrin az érösszehúzóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Segít megtisztítani az orrjáratokat, és enyhíti az orrdugulást.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Advil Cold Rapid?
Az Advil Cold Rapid a megfázás és az influenza tüneteinek, köztük a fejfájás, láz, torokfájdalom, egyéb fájdalmak és orrdugulás kezelésére szolgál felnőtteknél és 12 éves vagy idősebb fiataloknál.
Csak akkor alkalmazza ezt a készítményt, ha az orra eldugult és egyúttal a fent felsorolt tünetek (például fejfájás és láz) is fennállnak. Ne alkalmazza, ha csak a felsorolt tünetek egyikét észleli magán.

2. Tudnivalók az Advil Cold Rapid szedése előtt

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha:
* allergiás az ibuprofénre vagy a pszeudoefedrinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve ha a közelmúltban allergiás reakciója alakult ki hasonló gyógyszer, úgymint acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazásakor. Az allergiás reakció tünetei közé a következők tartoznak: bőrkiütések, csalánkiütés, viszketés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a száj-, az arc-, az ajkak vagy a nyelv duzzanata.
* az Advil Cold Rapid, ibuprofén, acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása után gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeztek, mint pl. gyomorfekély, gyomorvérzés vagy -perforáció.
* jelenleg gyomorfekélye vagy gyomorvérzése van, vagy ha bármilyen egyéb vérzésre utaló jelet tapasztal.
* súlyos máj- vagy súlyos vesepanaszai vannak.
* terhes vagy szoptat.
* 12 évesnél fiatalabb.
* súlyos szívpanaszai vannak, beleértve a következőket:
- súlyos szívelégtelenség,
- magas vérnyomás,
- súlyos szívbetegség,
- angina (mellkasi fájdalom).
* kórelőzményében sztrók szerepel.
* a következőket szedi:
- egyéb fájdalomcsillapításra alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofén vagy acetilszalicilsav,
- egyéb orrjárattisztító gyógyszerek, akár orálisan (szájon át), akár nazálisan (orron keresztül) alkalmazva, mint pl. pszeudoefedrin, fenilpropanolamin, fenilefrin vagy efedrin,
- depresszió kezelésére úgynevezett nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), mint pl. iproniazid, vagy ha az elmúlt 14 nap során alkalmazott ilyen szereket,
- depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, úgynevezett triciklikus antidepresszánsok, pl. amitriptilin.
* cukorbetegségben, pajzsmirigy-problémában, vagy mellékvese-daganatban (úgynevezett feokromocitómában) szenved.
* zöldhályogban (magas szembelnyomásban) szenved.
* prosztatagondok vagy egyéb okok miatt vizeletürítési panaszai vannak.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Advil Cold Rapid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
* szívproblémái vannak (pl. szívelégtelenség, anginás mellkasi fájdalom), vagy előzőleg volt szívrohama, "bypass" műtétje, perifériás artériás betegsége (a lábak és a lábfejek elégtelen keringése a beszűkült vagy elzáródott artériák miatt) vagy bármilyen sztrókja (pl. "mini-sztrók" vagy átmeneti iszkémiás roham "TIA").
* magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, a családban előfordult szívbetegség vagy sztrók, vagy dohányzik.
* asztmás - mert fennáll az asztmás roham kialakulásának kockázata.
* máj- vagy veseproblémái vannak.
* prosztataproblémái vannak.
* vérzési zavarban szenved.
* korábban jelentkeztek gyomor-bélrendszeri panaszok, pl. gyomorfekély, gyomorvérzés, kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség.
* szisztémás lúpusz eritematózuszban (SLE) szenved, amely az immunrendszert támadja meg, és ízületi fájdalmat, bőrelváltozásokat, illetve egyéb panaszokat okoz.

A pszeudoefedrin doppingteszten pozitív reakciót adhat. Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha ez érintheti Önt.

Amennyiben Önnél gennyes hólyagosodással járó generalizált bőrkiütés lép fel, hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz. Lásd 4. pont.

Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre vagy bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Szívroham és sztrók
Az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy sztrók kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot vagy kezelési időtartamot.

Idősek
Amennyiben Ön Advil Cold Rapid-ot szedő időskorú, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki Önnél mellékhatások, úgymint gyomorvérzés vagy -perforáció (ennek tünetei gyomorfájdalom és a gyomorégés lehetnek). Ez az életet is veszélyeztetheti. További információért lásd a "Lehetséges mellékhatások"-at a 4. pontban.

Gyermekek és serdülők
Az Advil Cold Rapid-ot 12 év alatti gyermekek nem szedhetik.

Az Advil Cold Rapid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön 12-17 év közötti, nem ivott folyadékot, vagy ki van száradva hasmenés vagy hányás miatt. Ennek az az oka, hogy kiszáradás esetén magasabb az Advil Cold Rapid alkalmazásakor a vesepanaszok kialakulásának kockázata.

Egyéb gyógyszerek és az Advil Cold Rapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez az orvosi rendelvény nélkül vásárolt és a növényi gyógyszerekre is vonatkozik.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, amennyiben a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
* egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókat) tartalmazó gyógyszerek fájdalomcsillapításra, pl. ibuprofén vagy acetilszalicilsav,
* egyéb orrjárattisztító gyógyszerek, akár orálisan (szájon át), akár nazálisan (orron keresztül) alkalmazva, mint pl. pszeudoefedrin, fenilpropanolamin, fenilefrin vagy efedrin,
* depresszió kezelésére úgynevezett nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), mint pl. iproniazid, vagy ha az elmúlt 14 nap során alkalmazott ilyen szereket,
* depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, úgynevezett triciklikus antidepresszánsok, pl. amitriptilin.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Advil Cold Rapid szedése előtt, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
* depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, az úgynevezett reverzibilis monoamin-oxidáz-A gátlók (RIMA-k) és a szelektív szerotoninújrafelvétel-gátlók (SSRI-k), pl. fluoxetin;
* linezolid;
* bromokriptin, pergolid, lizurid, kabergolin, ergotamin vagy dihidroergotamin;
* antikoaguláns gyógyszerek (azaz vérhígítók/véralvadásgátlók, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin);
* heparin, amikor vérrögképződés kezelésére vagy megelőzésére használják;
* lítium, amikor súlyos hangulatzavarok kezelésére használják;
* metotrexát;
* magas vérnyomás csökkentésére szánt gyógyszerek (pl. ACE-gátlók, mint pl. kaptopril; béta-blokkolók, mint pl. atenolol vagy angiotenzin-II receptor antagonisták, mint pl. lozartán vagy bármely vízhajtó tabletta (diuretikumok);
* szívproblémák kezelésére alkalmazott digoxin vagy kinidin;
* szervátültetés után alkalmazott ciklosporin vagy takrolimusz;
* káliumspóroló vízhajtók, pl. amilorid vagy spironolakton;
* epilepszia kezelésére használt fenitoin;
* köszvény kezelésére szolgáló probenecid és szulfinpirazon;
* HIV kezelésére szolgáló zidovudin;
* cukorbetegség kezelésére szolgáló szulfonilureák, pl. gliklazid vagy glimepirid;
* kinolon antibiotikumok, pl. ciprofloxacin;
* Ginkgo biloba;
* gyomorsavlekötők;
* terhességmegszakításkor alkalmazott mifepriszton;
* kortikoszteroidok (a gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyik típusa), pl. hidrokortizon;
* aminoglikozidok, pl. gentamicin vagy amikacin;
* furazolidon, egy antibakteriális hatóanyag;
* guanetidin, reszerpin vagy metildopa.

Tájékoztassa kezelőorvosát az Advil Cold Rapid szedéséről, ha egy műtét vagy beavatkozás előtt érzéstelenítésre van szüksége. Kezelőorvosa arra fogja kérni, hogy hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását néhány nappal az érzéstelenítés előtt. Az aneszteziológusnak vagy altatóorvosnak is mondja el, hogy Advil Cold Rapid-ot szedett.

Néhány egyéb gyógyszer is befolyásolhatja az Advil Cold Rapid hatását vagy az Advil Cold Rapid-dal történő kezelés befolyásolhatja azok hatását. Ezért mindig kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát az Advil Cold Rapid egyéb gyógyszerekkel történő alkalmazása előtt.

Az Advil Cold Rapid egyidejű bevétele alkohollal
Az Advil Cold Rapid szedése közben ne fogyasszon alkoholt.

Terhesség és szoptatás
* Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha terhes vagy szoptat.
* Ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Termékenység
Az ibuprofén befolyásolhatja a nők fogamzóképességét. Ez a hatás visszafordítható, az ibuprofén kezelés abbahagyását követően megszűnik.
Valószínűtlen, hogy az alkalmanként használt ibuprofén csökkentené a teherbeesés esélyét. Azonban beszéljen kezelőorvosával a gyógyszer szedése előtt, ha a teherbeeséssel problémái voltak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Advil Cold Rapid bevétele után szédülhet, szokatlan fejfájást vagy látás- és hallásproblémákat tapasztalhat, köztük nem létező dolgok látását vagy hallását (hallucinációkat). Ebben az esetben ne vezessen, ne kerékpározzon, és ne használjon szerszámokat vagy gépeket.

Az Advil Cold Rapid szorbitot (E 420), szójalecitint és káliumot tartalmaz
Az Advil Cold Rapid szorbitot (E 420), egy cukorfajtát tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy szervezete bizonyos cukrokat nem tolerál vagy nem tud megemészteni, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Az Advil Cold Rapid szójalecitint tartalmaz. Ha allergiás földimogyoróra vagy szójára, ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Az Advil Cold Rapid kapszulánként 0,41 mmol káliumot tartalmaz. Ezt beszűkült vesefunkciójú vagy kontrollált káliumtartalmú diétán lévő betegeknek figyelembe kell venniük.

3. Hogyan kell szedni az Advil Cold Rapid-ot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek:

Mennyit kell bevenni?
* A készítmény ajánlott adagja 4-6 óránként 1 kapszula.
* Ha tünetei súlyosabbak, egyszerre 2 kapszulát is bevehet.
* Ne vegyen be 6 kapszulánál többet 24 óra alatt.

A gyógyszer bevétele
A kapszulákat egészben nyelje le egy nagy pohár vízzel.

Mennyi ideig kell szedni ezt a gyógyszert?
Ne szedje ezt a gyógyszert 5 napnál tovább.
* Ez a gyógyszer kizárólag rövid távú alkalmazásra szolgál, a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig.
* Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek vagy súlyosbodnak, esetleg új tünetek jelentkeznek. Ő megállapítja, hogy a gyógyszer alkalmazásának folytatása biztonságos-e.

Ha az előírtnál több Advil Cold Rapid-ot vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.
Vigye magával a gyógyszer dobozát.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Ne folytassa az Advil Cold Rapid szedését, ha véletlenül a kelleténél több gyógyszert vett be (túladagolás).

Ha elfelejtette bevenni az Advil Cold Rapid-ot
* Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így az Advil Cold Rapid is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások kialakulásának esélye csökkenthető, ha a tünetei kezeléséhez szükséges legkisebb adagot a lehető legrövidebb ideig alkalmazza.

A következő mellékhatások fordulhatnak elő ennél a gyógyszernél:

Azonnal függessze fel a gyógyszer alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 embert érinthet
* émelygés (hányinger)
* gyomor- vagy bélvérzés, melynek tünetei a vérhányás, a véres széklet vagy a fekete színű széklet

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 embert érinthet
* súlyos fejfájások vagy a szokásosnál fájdalmasabb fejfájások

Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet
* szívroham
* szapora szívverés vagy szívdobogásérzés
* allergiás reakció az Advil Cold Rapid-ra, melynek tünetei a következők lehetnek: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a száj-, az arc-, az ajkak vagy a nyelv duzzanata
* hólyagos bőr- vagy nyálkahártya- elváltozások, pl. a száj belsejében, olyan tünetekkel, mint vörösséggel, hólyagokkal és fekélyekkel járó égő érzés

Nem ismert: nem ismert, milyen gyakran fordul elő
* sztrók
* viselkedési zavarok, mint pl. izgatottság, ingerültség, szorongás, nyugtalanság vagy idegesség
* Hirtelen fellépő láz, a bőr kipirulása vagy több, apró, gennyes bőrkiütés (az akut generalizált exantémás pustulózis lehetséges tünetei) jelenhet meg az Advil Cold Rapid kezelés első két napján. Lásd. 2. pont.

Azonnal függessze fel az Advil Cold Rapid alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a fent felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja.

További mellékhatások
Keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 embert érinthet
* emésztési zavar, gyomorfájdalom, rosszullét (hányás), hasmenés, székrekedés, puffadás

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 embert érinthet
* gyomorfekély
* álmatlanság
* álmosság vagy fáradtság
* szédülés vagy ingerlékenység
* látászavarok
* nem múló fejfájások
* bőrpanaszok, pl. kiütés vagy viszketés
* gyomor- vagy bélgyulladás, a fennálló gyulladásos bélbetegség rosszabbodása
* túlérzékenység, pl. sípoló légzés és nehézlégzés olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepel asztma vagy allergiás betegség

Ritka: 1 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet
* veseproblémák
* fülcsengés

Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet
* depresszió
* szívelégtelenség
* veseelégtelenség
* magas vérnyomás
* sebes vagy gyulladt száj
* hasnyálmirigy-gyulladás
* bélszűkület
* aszeptikus meningitisz (agyhártyagyulladás), a fertőzéses eredetű gyulladások rosszabbodása
* vérsejt-képződési zavarok, ami fokozza a véraláfutások előfordulását és a fertőzésre való fogékonyságot
* májműködési zavarok, mint abnormális májfunkció, májgyulladás vagy sárgaság (a bőr és a szemek sárga elszíneződése)

Nem ismert: nem ismert, milyen gyakran fordul elő
* mellkasi fájdalom
* szájszárazság, szomjúság
* abnormális görcsök, görcsrohamok
* forgó jellegű szédülés (vertigó)
* csökkent hematokritértékek és hemoglobin
* nem létező dolgok látása és hallása (hallucinációk)
* bőrkiütés, vörös vagy lila bőrelszíneződés, folyadékvisszatartás (ödéma)
* kevésbé gyakori vizeletürítés, vér vagy fehérje a vizeletben (vizsgálatokkal alátámasztott)
* DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil vérsejtek (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése

Keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a fent felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Advil Cold Rapid-ot tárolni?

* A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
* A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
* Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
* Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Advil Cold Rapid?
* A készítmény hatóanyagai: 200 mg ibuprofén és 30 mg pszeudoefedrin-hidroklorid.
* Egyéb összetevők:
- Folyékony töltet: kálium-hidroxid, makrogol 600, tisztított víz.
- Zselatin kapszula: szorbit (E 420), zselatin, fekete jelölőfesték [makrogol 400, polivinil-acetát-ftalát, propilénglikol, fekete vas-oxid (E 172)].
- Gyártástechnológiai segédanyagok: szójalecitin közepes szénláncú trigliceridekben.

Milyen az Advil Cold Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Advil Cold Rapid áttetsző, ovális alakú lágy kapszula, fekete színű "200/30" jelöléssel.

Az Advil Cold Rapid 2, 4, 8, 10, 12, 16, 20 vagy 24 kapszulát tartalmazó fehér, átlátszatlan, Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PE/PVdC fóliacsíkban vagy fehér, átlátszatlan, Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PVdC fóliacsíkban érhető el gyógyszerészénél.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Pfizer Corporation Austria GmbH
Consumer Healthcare
Floridsdorfer Hauptstraße 1
1210 Bécs
Ausztria

Gyártó
Pfizer Consumer Manufacturing Italy Srl
Via Nettunense 90
04011 Aprilia
Olaszország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Cseh Köztársaság: Robicold Rapid
Egyesült Királyság: RobiCold Cold & Flu Relief 200mg/30mg Soft Capsules
Írország: Advil Cold & Flu Relief Soft Capsules
Ibuprofen 200 mg / Pseudoephedrine 30 mg
Magyarország: Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula
Málta: Advil Cold & Flu Relief Soft Capsules
Ibuprofen 200 mg / Pseudoephedrine 30 mg
Románia: Advil Răceală ?i Gripă 200 mg/30 mg capsule moi
Szlovákia: Robicold Rapid 200mg/30mg mäkké kapsuly

OGYI-T-22705/03 10x Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PVdC fóliacsík
OGYI-T-22705/04 10x Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PE/PVdC fóliacsík
OGYI-T-22705/05 20x Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PVdC fóliacsík
OGYI-T-22705/06 20x Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PE/PVdC fóliacsík

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. július

3

OGYÉI/29426/2018

Javallat

Az Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula (továbbiakban: Advil Cold Rapid) a megfázás és az influenza tünetei, például az orrdugulással (nasalis pangással) és az orrmelléküregek eldugulásával (sinusitisszel) járó fejfájás, láz, torokfájás, kisebb fájdalmak enyhítésére javasolt felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél.

Hatóanyag

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Hatóanyagok lágy kapszulánként:
ibuprofén 200 mg
pszeudoefedrin-hidroklorid 30 mg

Ismert hatású segédanyagok: szorbit (E420), szójalecitin, kálium.

Ez a gyógyszer lágy kapszulánként 15,871 mg káliumot tartalmaz.
A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Segédanyagok

Folyékony töltet:
Kálium-hidroxid
Makrogol 600
Tisztított víz

Zselatin kapszula:
Részlegesen dehidratált szorbit-szirup (E 420)
Zselatin
Fekete jelölőfesték (makrogol 400, polivinil-acetát-ftalát, propilénglikol, fekete vas-oxid (E 172))

Gyártástechnológiai segédanyagok:
Szójalecitin közepes szénláncú trigliceridekben

Adagolás

Kizárólag szájon át történő és rövid távú alkalmazásra.

Ez a kombinált gyógyszerkészítmény akkor alkalmazandó, amikor mind a pszeudoeferdin-hidroklorid dekongesztáns hatására, mind az ibuprofén fájdalom- és/vagy gyulladáscsökkentő hatására szükség van. Amennyiben az egyik tünet (akár az orrdugulás, akár a fejfájás és/vagy láz) dominál, a monoterápia előnyösebb lehet.

Adagolás

Felnőttek, idősek és 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők:
1 kapszula 4-6 óránként, 24 óra alatt azonban összesen legfeljebb 6 kapszula alkalmazható.

Erősebb tünetek fennállása esetén egyszerre 2 kapszula (400 mg ibuprofén/60 mg pszeudoefedrin-hidroklorid) is bevehető. Az adagot szükség esetén meg lehet ismételni hat órás időközönként, mindazonáltal továbbra sem szabad túllépni a maximális napi adagot, amely összesen 6 kapszula (1200 mg ibuprofén és 180 mg pszeudoefedrin-hidroklorid).

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető a tünetek ellen hatásos legkisebb adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával (lásd 4.4 pont). A kezelés maximális időtartama 5 nap, kivéve ha az orvos másképpen rendeli.

Gyermekek és serdülők
Az Advil Cold Rapid alkalmazása ellenjavallt 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Vese- és májelégtelenség
Dóziscsökkentés enyhe- vagy középsúlyos vese- vagy májkárosodás esetén nem szükséges (lásd 4.4 pont). A legkisebb hatásos dózist kell alkalmazni.

Az alkalmazás módja

Kizárólag szájon át történő alkalmazásra. A kapszulát egy pohár vízzel kell bevenni.

Várandósság, szoptatás

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Pszeudoefedrin
Lehetséges, hogy a magzati rendellenességek kialakulása és az első trimeszter során történő pszeudoefedrin-alkalmazás között összefüggés áll fenn. Emiatt a pszeudoefedrin alkalmazását terhesség idején kerülni kell.

Ibuprofén
Állatkísérletekben nem igazoltak teratogén hatásokat, mindazonáltal az ibuprofén alkalmazását lehetőség szerint kerülni kell a terhesség első 6 hónapja során. A 3. trimeszterben az ibuprofén alkalmazása ellenjavallt, ugyanis fennáll a magzati ductus arteriosus korai záródásának veszélye, amely tartós pulmonalis hypertoniával járhat. Késhet a szülés megindulása, a szülés pedig elhúzódhat, emellett fokozott vérzési hajlam jelentkezhet az anyánál és a gyermeknél egyaránt.

Szoptatás
Ibuprofén
Korlátozott számú vizsgálatból származó adatok alapján az ibuprofén csak nagyon alacsony koncentrációban jelenik meg az anyatejben, és valószínűtlen, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolna a szoptatott csecsemőre.

Pszeudoefedrin
A pszeudoefedrin kis mennyiségekben kiválasztódik az anyatejbe, de ennek hatása a szoptatott csecsemőre nem ismert.
Becslések szerint az anya által szájon át bevett pszeudoefedrin egyszeri dózisának 0,4-0,7%-a választódik ki az anyatejbe 24 óra alatt.

Összefoglalva, a készítmény alkalmazása terhesség és szoptatás idején ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

Termékenység
Néhány bizonyíték szerint azok a gyógyszerek, melyek gátolják a ciklooxigenáz/prosztaglandin szintézist, ovulációra gyakorolt hatásuk révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzibilis.

Önnek ajánljuk
Advil Ultra lágy kapszula

Advil Ultra lágy kapszula

1 251 Ft-tól
Kiszerelés: 10X-20X
EP
EP
Advil Ultra Forte lágy kapszula

Advil Ultra Forte lágy kapszula

1 482 Ft-tól
Kiszerelés: 8X-24X
-EP
-EP
Ibumax 200mg filmtabletta

Ibumax 200mg filmtabletta

1 133 Ft
Kiszerelés: 20X
EP
EP
Dolowill Forte 400mg filmtabletta

Dolowill Forte 400mg filmtabletta

1 184 Ft 1 821 Ft
Kiszerelés: 20X
-35%EP
-35%EP
Rhinathiol Cold 200mg/30mg filmtabletta

Rhinathiol Cold 200mg/30mg filmtabletta

2 102 Ft
Kiszerelés: 20X
EP
EP
Algoflex-M tabletta

Algoflex-M tabletta

1 244 Ft
Kiszerelés: 6+6X
EP
EP
Dolgit Akut 400mg lágy kapszula

Dolgit Akut 400mg lágy kapszula

1 299 Ft 1 961 Ft
Kiszerelés: 20X
-34%EP
-34%EP
Ibumax 400mg filmtabletta

Ibumax 400mg filmtabletta

811 Ft-tól
Kiszerelés: 10X-100X
-EP
-EP

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

A Sütikezelés a honlapon oldalon megtalál minden információt a sütikről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDmypharma.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentmypharma.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountmypharma.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDmypharma.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gamypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidmypharma.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*mypharma.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_fbpmypharma.huA Facebook Pixel által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez, hogy hirdetéseink a megfelelő célközönséget érjék el.3 hónap
Fel

Az Ön kosara

Az Ön kosara üres.